ГоловнаСвіт

Франція допоможе Чехії придбати для України боєприпаси

Звертатимуться до третіх, неєвропейських країн із проханням надати ресурси для задоволення короткострокових потреб України в боєприпасах.

Франція допоможе Чехії придбати для України боєприпаси
Емманюель Макрон
Фото: Пресслужба Офісу президента України

Франція приєднається до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для Збройних сил України та пошуку фінансування проєкту.

Про це Еммануель Макрон оголосив у Празі на спільній з президентом Чехії Петром Павелом пресконференції, повідомляє Укрінформ.

Французький президент зазначив, що звертатимуться до третіх, неєвропейських країн із проханням надати ресурси для задоволення короткострокових потреб України в боєприпасах.

Також Макрон нагадав, що ініціатива полягає "у пошуку боєприпасів там, де вони є, і сумісні з обладнанням, яке ми доставили".

"І ми розпочали роботу, яку раніше, скажімо, проводили окремо. Це більш ефективна форма співпраці. Тому ми це підтримуємо і готові долучатися", – сказав глава Франції.

Він зазначив, що, з огляду на потреби України європейські країни мають вийти за рамки того, що є в наявності. Макрон також сказав, що фінансування закупівлі боєприпасів може відбуватися декількома шляхами.

"Це може бути двостороння мобілізація, може бути співпраця з третіми сторонами, двостороннє фінансування, а також європейське фінансування, з Європейського фонду миру, яке може бути мобілізоване для підтримки цієї ініціативи", – прокоментував він.

Президент Франції повідомив, що позиція Франції щодо заморожених російських активів однозначна.

"Ми повністю підтримуємо пропозицію оподатковувати прибутки від активів, що становить від 3 до 5 мільярдів євро на рік", – повідомив Макрон. 

Водночас Франція проти того, щоб робити "те, що заборонено міжнародним правом", маючи на увазі використання самих заморожених коштів.

За його словами, Франція підтримує пропозицію "більш інноваційного європейського фінансування", запропоновану прем'єр-міністром Естонії Каєю Каллас.

  • На Мюнхенській конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел заявив, що країна знайшла для України 800 тисяч снарядів, але потребує фінансування.
  • Згодом в уряді Чехії зазначили, що 15 європейських країн підтримують ініціативу щодо закупівлі снарядів для України за межами Європи.
  • Пізніше у ЗМІ з’явилася інформація, що Україна може найближчим часом отримати знайдені Чехією артилерійські снаряди. Подробиці про ці угоди поки не розголошуються.
  • Також доєднатися до чеської ініціативи погодилася Бельгія. Країна виділить 200 мільйонів євро на снаряди для України. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram