ГоловнаСвіт

Туск: ​сварка Польщі та України зараз була б "найбільшим ідіотизмом в історії"

Польський прем'єр наголосив, що Польща солідарна з Україною, але є "один критичний момент", що стосується експорту української агропродукції.

Туск: ​сварка Польщі та України зараз була б "найбільшим ідіотизмом в історії"
Прем'єр Польщі Дональд Туск
Фото: ОПУ

Польща солідарна з Україною у нинішній складний момент історії, але у двосторонніх відносинах є "один критичний момент", що стосується експорту української агропродукції, його потрібно вирішити з урахуванням інтересів усіх сторін.

Про це під час спільної пресконференції у Варшаві з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо наголосив глава польського уряду Дональд Туск, передає Укрінформ.

Туск закликав українських політиків "уникати непотрібних емоційних коментарів" на адресу Польщі.

Він зазначив, що, обіймаючи посаду прем’єра, для нього було важливо здійснити свій перший закордонний візит до Києва. Туск підкреслив, що Польща є "останньою країною, яка має якось доводити свою солідарність з Україною". Варшава більше зосереджується на переконанні інших країн більш активно діяти і виконувати свої зобов’язання у контексті російської агресії проти України.

"Немає дефіциту польсько-українських відносин. Але є один критичний момент, що стосується експорту українського збіжжя й інших агропродуктів до Польщі та Європи без мита і без стандартів, які діють в ЄС. Це складно для України, це складно для мене, але треба знайти рішення, за яке не заплатять польські фермери. І я хочу, щоб Брюссель і Київ зрозуміли, що збереження того, що є на даний момент, є неприйнятним для сотень тисяч фермерів, які тяжко працюють", – наголосив Туск.

На його переконання, обидві країни повинні знайти рішення, які не зашкодять Україні, але і щоб його жертвами не стали польські фермери.

"Я дуже сподіваюся на розуміння. Сподіваюся, що українські політики відмовляться від часом непотрібних емоційних коментарів. Зрозуміло, що це складний момент, маємо знайти рішення, але не таке, що могло б нас роз’єднати. Якщо б ми зараз посварилися і не знайшли вирішення в цій справі, то це був би найбільший ідіотизм в історії наших народів. Адже ми потребуємо один одного навзаєм, як ніколи до цього, і я сподіваюся, що всі це зрозуміють", – наголосив Туск.

  • З 9 лютого 2024 на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від Європейського зеленого курсу. По цьому деякі українські агротовари в Польщу йдуть лише транзитом. За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дорогах.
  • Премʼєр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону з пʼяти кроків – "План взаємопорозуміння".
  • Президент Володимир Зеленський вважає, що польський уряд може розв'язати проблему стосовно псування українського зерна у прикордонних пунктах. Він також наголосив, що Україна хоче вирішити питання розблокування польського кордону, але якщо цього не буде, влада захищатиме український бізнес.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram