ГоловнаСвіт

Прем'єрка Литви Шимоніте прибула до Києва (доповнено)

Вона вшанувала полеглих захисників України. 

До України прибула прем'єр-міністр Литви Інґріда Шимоніте. Вона вшанувала пам'ять загиблих захисників.

Фото з Києва прем'єрка опублікувала в X. Вона наголосила, що єдиним шляхом встановлення тривалого і справедливого миру є допомогти України перемогти настільки швидко, наскільки можливо, відновити повну територіальну цілісність та міжнародну справедливість.

"Сьогодні під час моєї першої зупинки в Києві я віддала шану чоловікам і жінкам, які пожертвували своїм життям, захищаючи найважливіші права нації: на існування та життя у свободі. Вони також віддали своє життя, щоб захистити всіх нас", – сказала Шимоніте.

З Шимоніте зустрівся прем'єр-міністра України Денис Шмигаль. Він розповів, що вони обговорили зміцнення оборонних можливостей, зокрема, мова йшла про посилення протиповітряної оборони, а також про Формулу миру Президента України Володимира Зеленського. 

Інґріда Шимоніте і Денис Шмигаль
Фото: Денис Шмигаль у Telegram
Інґріда Шимоніте і Денис Шмигаль

"У фокусі розмови була енергетична безпека, відновлення справедливості, конфіскація заморожених російських активів. Вдячні Уряду Литви за підтримку нашої позиції, що відбудова України має відбуватися прямо зараз. Сьогодні Литва вже відновлює деякі з наших соціальних об’єктів. Окремий блок питань – це сприяння євроатлантичній та європейській інтеграції України. В обох напрямках маємо повну підтримку Литовського Уряду", – написав він.

Фото: Ingrida Šimonytė X

Майже рівно рік тому, 26 листопада, Шимоніте також перебувала з візитом у Києві – разом із польським прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким. Україна, Литва і Польща, як відомо, об'єднані в Люблінський трикутник.

Моравецький після цього у Києві був 23 лютого 2023. Відносини між Києвом і Варшавою дещо напружилися на тлі польської заборони на експорт української аграрної продукції. Представники влади України та Польщі також обмінювалися політичними зауваженнями в публічних виступах. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram