ГоловнаСвіт

Після відставки прем’єра Кошти Португалію очікують дострокові вибори

Президент Марсело Ребелу де Соза скликав на завтра засідання Державної ради.

Після відставки прем’єра Кошти Португалію очікують дострокові вибори
Антоніу Кошта
Фото: EPA/UPG

Португалія, можливо, рухається до дострокових виборів після відставки прем'єр-міністр Антоніу Кошти на тлі розслідування підозр у корупції, пов'язаної з літієвими та водневими проєктами.

Про це пише Bloomberg.

Президент Марсело Ребелу де Соза скликав на завтра засідання Державної ради, консультативного органу, з яким необхідно проконсультуватися перед розпуском парламенту, і відразу після цього він звернеться до країни. 

Сьогодні зранку він мав зустрітися з політичними партіями у Лісабоні.

Незрозуміло, як скандал вплине на виборців. Розслідуванню, яке включало поліцейські рейди в урядові установи, передували розбіжності з приводу платежів в державній авіакомпанії TAP SA, які призвели до суспільного резонансу та відставки міністрів. Позиція уряду також похитнулася через зростання вартості життя та протести вчителів.

В опитуванні, проведеному наприкінці минулого місяця, соціалісти Кошти лідирували за підтримки майже 29%. Але СДП, правоцентристська партія, яка є найбільшою опозиційною групою в парламенті, відставала лише на 3,7 процентні пункти.

Коли парламент було розпущено наприкінці жовтня 2021 року, дострокове голосування відбулося приблизно через три місяці. 

Зміна керівництва не обов'язково призведе до серйозних змін у економічній політиці. Хоча коефіцієнт боргу перевищує 100% ВВП, а спогади про боргову кризу єврозони – та фінансову допомогу Португалії – все ще відносно свіжі, бюджетна дисципліна, ймовірно, залишиться центральним елементом будь-якої адміністрації.

“Центристська партія, ймовірно, продовжить керувати країною в найближчому майбутньому, але сформувати новий уряд після виборів може виявитися непростим завданням”, − сказав Антоніо Баррозу, заступник директора з досліджень компанії Teneo, додавши, що дострокові вибори стануть найбільш вірогідним рішенням президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram