ГоловнаСвіт

Сербська радикальна партія вимагає заборонити у країні показ стрічки "20 днів у Маріуполі"

Показ фільму назвали пропагандою «київського режиму».

Сербська радикальна партія вимагає заборонити у країні показ стрічки "20 днів у Маріуполі"
Фото: надано Мстиславом Черновим

У Сербії в межах фестивалю Beldocs скасували показ документального фільму українського воєнного кореспондента Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі". Сербська радикальна партія звернулася до компетентних органів із вимогою заборонити просування стрічки про війну по всій країні. Про це пише видання Beta з посиланням на заяву партії. 

"20 днів у Маріуполі" мали показати в Культурному центрі сербського міста Лазаревац. Саме радикальна партія закликала місцеву владу скасувати показ.

"Виникає питання, хто фінансує просування цього різко антиросійського пропагандистського фільму київського режиму. У фільмі йдеться про нібито російське вторгнення в Україну", – підкреслили радикали.

Як зазначили в партії, "просування такої позиції суперечить офіційній політиці Республіки Сербія, яка з початку російської спецоперації в Україні займає нейтральну позицію".

"СРП підтримує Російську Федерацію і поділяє позицію понад 80% жителів Сербії. Цю позицію не можна ігнорувати, а оголошена реклама антиросійського фільму була б провокацією сербського народу на службі. про невдалу спробу Заходу змінити ставлення сербського народу до братської Росії", – заявили у партії.

Незалежна асоціація журналістів Сербії (NUNS) засудила тиск Сербської радикальної партії на Лазаревацький культурний центр щодо скасування показу фільму. У NUNS Центр культури закликали "плекати демократичні цінності" та все ж показати «20 днів у Маріуполі». Водночас сербську владу попросили відреагувати на незаконний тиск і забезпечити показ фільму.

Президент Сербії Александар Вучич порівняв напад Росії на Україну із військовою операцією проти Югославії. Він наголосив, що Сербія "підтримує і буде підтримувати» територіальну цілісність України, тому що «ми не змінюємо своєї політики та принципів, попри багатовікову традиційну дружбу з Російською Федерацією".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram