ГоловнаСвіт

В ООН попереджають про ризик серцевих нападів і смертей через посилення спеки

Хвиля спеки, яка охопила північну півкулю, посилиться цього тижня, спричиняючи різке підвищення нічних температур.

В ООН попереджають про ризик серцевих нападів і смертей через посилення спеки
Генуя, Італія, 17 липня 2023 року
Фото: EPA/UPG

Хвиля спеки, яка охопила північну півкулю, посилиться цього тижня, спричиняючи різке підвищення нічних температур і збільшуючи ризик серцевих нападів і смертей.

Про це заявили у Всесвітній метеорологічній організації, пише Reuters.

ВМО попередила, що хвиля спеки перебуває на початковій стадії. Очікується, що температура в Північній Америці, Азії, Північній Африці та Середземномор’ї буде вище 40 за Цельсієм протягом багатьох днів цього тижня, а хвиля спеки посилиться.

Це може означати, що температура опівночі в деяких районах цього тижня коливатиметься у межах 30 градусів.“Повторювані високі нічні температури особливо небезпечні для здоров’я людини, оскільки організм не може відновитися після тривалої спеки. Це призводить до збільшення випадків серцевих нападів і смерті”, − сказав Джон Нейрн, старший радник ВМО з питань екстремальної спеки.

Пану Саарісто з Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (IFRC) сказав, що немовлята, люди похилого віку та люди з хронічними захворюваннями перебувають у групі особливого ризику.

За словами експертів, понад 60 000 європейців могли загинути під час минулорічної спеки, попри те, що вони мали одні з найкращих у світі систем раннього попередження. 

Метеорологічне агентство ООН заявило, що найближчими днями можливі нові рекорди. За даними ВМО, попередній європейський максимум становив 48,8 за Цельсієм, досягнутий на Сицилії в серпні 2021 року, а світовий рекорд становить 56,7 за Цельсієм у Долині Смерті, Каліфорнія в липні 1913 року.

Нагадаємо, експерти кажуть, що підвищення літніх температур у південній Європі може спровокувати тривалу зміну туристичних звичок. Більше мандрівників вибиратимуть прохолодніші напрямки або братимуть відпустку навесні чи восени, щоб уникнути екстремальної спеки, прогнозують туристичні організації та експерти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram