ГоловнаСвіт

Росія "глушить" сигнали GPS, через що виникли перебої в навігації літаків у Естонії та Фінляндії

Найімовірніше, блокування сигналів походить із регіону Петербурга. 

Росія "глушить" сигнали GPS, через що виникли перебої в навігації літаків у Естонії та Фінляндії
Ілюстративне фото
Фото: airlife-club.com

Росія активізувала зусилля з блокування сигналів GPS, і це призвело до збоїв у навігації літаків. Пілоти авіакомпаній, що літають в Балтійському регіоні та Фінляндії, змушені вдаватися до альтернативних методів навігації, пише Bloomberg.

Останніми днями сигнали GPS на більшій частині території Естонії зазнали перешкод, повідомило транспортне агентство в електронному листі. Це позначилося на повітряному русі, але наземні сигнали все ще працюють, попри перешкоди. Перешкоди, схоже, походять із Ленінградської області Росії, повідомило агентство із захисту прав споживачів Естонії в окремому електронному листі. Цей регіон оточує друге за величиною місто Росії, Санкт-Петербург, і має спільний кордон з Естонією.

Посилення перешкод сталося після того, як протягом останніх тижнів Росія кілька разів зазнавала ударів безпілотників, включно з ударом, що спричинив пожежу на нафтопереробному заводі на півдні країни, і атаку на Москву. 

"Глушіння сигналів GPS є одним із можливих заходів Російської Федерації для забезпечення захисту важливих об’єктів у своїй країні", – вважають у міністерстві оборони Естонії. 

Управління повітряним рухом Фінляндії повідомило в електронному листі, що літаки в країні використовують альтернативні системи та що комерційні рейси не перервано.

Нагадаємо, 30 травня Росія заявила, що група безпілотників літала над Москвою. Є незначні пошкодження багатоповерхівки. Місцева влада говорила, що значних поранень ніхто не зазнав, а також що усі БпЛА були збиті. У російському міністерстві оборони сказали, що загалом було вісім БпЛА, з них пʼять збили з "Панцир-с", але неофіційні дані росіян свідчать, що їх нібито було близько 30. 

Речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат назвав атаку безпілотних літальних апаратів по Москві російськими внутрішніми проблемами. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram