ГоловнаСвіт

Президент ОАЕ назвав свого сина спадкоємним принцом Абу-Дабі

Він також призначив братів на головні посади у країні.

Президент ОАЕ назвав свого сина спадкоємним принцом Абу-Дабі
Президент ОАЕ шейх Мохаммед бін Заїд Аль Нагаян
Фото: EPA

Президент Об'єднаних Арабських Еміратів шейх Мохаммед бін Заїд Аль Нагаян призначив свого старшого сина шейха Халіда наслідним принцом Абу-Дабі.

Про це пише Reuters з посиланням на державні ЗМІ країни.

Шейх Мохаммед став президентом і правителем Абу-Дабі минулого року після того, як протягом багатьох років керував виробником нафти ОПЕК. Він призначив свого брата шейха Мансура віцепрезидентом ОАЕ разом із правителем Дубая шейхом Мохаммедом ібн Рашидом аль-Мактумом.

Це призвело до подальшої централізації влади в Абу-Дабі, який є політичною столицею федерації семи еміратів ОАЕ через своє величезне нафтове багатство. Дубай є діловим та туристичним центром Перської затоки.

Шейх Мохаммед призначив інших своїх братів − шейха Тахнуна ібн Зайда Аль Нагаяна, радника з національної безпеки ОАЕ, який контролює велику бізнес-імперію, та Хаззу ібн Заїда Аль Нагаяна − заступниками правителя Абу-Дабі.

Призначаючи відомих братів на нові ролі, він зберіг “деякий баланс розподілу влади, але лише в межах (Абу-Дабі) клану Аль-Нагаян”, – зазначила науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин Сінція Б’янко.

Вибір шейха Халеда як наслідного принца відображає тенденцію в більшості арабських монархій Перської затоки до прямого спадкоємства − сини над братами − для спадкоємства, зокрема в Саудівській Аравії.

Абу-Дабі “тримає” посаду президента з моменту заснування федерації ОАЕ батьком шейха Мухаммеда в 1971 році.

Аналітики кажуть, що шейх Мохаммед, відомий як MbZ, готував свого сина до керівних посад у сфері безпеки, включно з розвідкою, економікою та управлінням.

MbZ був де-факто правителем протягом багатьох років, перш ніж приступити до влади після смерті свого брата в травні минулого року, коли давні зв’язки ОАЕ зі Сполученими Штатами були напруженими через передбачуваний відхід США від регіону.

Нагадаємо, перша леді України Олена Зеленська та президент ОАЕ обговорили гуманітарну допомогу та післявоєнну відбудову України. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram