ГоловнаСвіт

Президент Фінляндії обговорив з Столтенбергом процедуру прийняття до НАТО нових членів

“Безпека Фінляндії має бути додатково зміцнена".

Президент Фінляндії обговорив з Столтенбергом процедуру прийняття до НАТО нових членів
Саулі Нійністе
Фото: ЕРА/UPG

Президент Фінляндії Саулі Нійністе обговорив із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом принципи та процедури прийняття до Альянсу нових членів

Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

“Безпека Фінляндії має бути додатково зміцнена. Засоби для цього зараз ретельно розглядаються. Крім звіту, поданого до парламенту, будуть вивчені всі можливості та перспективи”, – зазначив він.

За його словами, саме тому під час вчорашньої бесіди з генсеком було детально розглянуто принципи та процедури НАТО щодо прийняття нових членів.

Зі свого боку Столтенберг заявив, що якщо Фінляндія чи Швеція вирішить подати заявку на вступ у НАТО, то зможе розраховувати на позитивну відповідь і швидку процедуру вступу.

Про це він сказав під час брифінгу, коментуючи можливість вступу Фінляндії до альянсу, пише Дзеркало тижня.

“НАТО завжди виступала за фундаментальне право будь-якої нації обирати свій шлях, включаючи, звичайно, право Фінляндії й також Швеції… Фінляндія - дуже близький партнер НАТО. Збройні сили Фінляндії та Швеції відповідають стандартам НАТО. Якщо вони надішлють заявки, я очікую, що це буде сприйнято позитивно, буде знайдено шлях, як швидко домовитися за протоколом про вступ і прямувати шляхом до членства в НАТО”, – сказав Столтенберг.

Генсек водночас наголосив, що Фінляндія має сама вирішити, чи долучатися до альянсу.

Нагадаємо, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг залишиться на посаді ще на рік через війну в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram