ГоловнаСвіт

У Женеві пройшла зустріч Байдена та Путіна (оновлено)

Програма передбачала п'ятигодинні заходи. 

Фото: EPA/UPG

У швейцарській Женеві пройшла зустріч президента США Джо Байдена з російським колегою Володимиром Путіним. Глави держав проводили перемовини на віллі "Ла Гранж" XVIII століття. Зустріч була запланована на 14:00, але затрималася. Саміт, що складався із перемовин президентів у першому раунді та перемовин делегацій у другому, тривав близько чотирьох годин. 

З метою безпеки над Женевою закрили повітряний простір і обмежили доступ до території поблизу вілли. 

Літак з російським президентом сів у Женеві приблизно о 13:30. Путіна зустрів кортеж із шести автомобілів. 

Борт із Путіним
Фото: Скріншот трансляції РБК
Борт із Путіним

Путінський кортеж
Фото: Скріншот
Путінський кортеж

Путін сходить з літака в Женеві
Фото: EPA/UPG
Путін сходить з літака в Женеві

Байден приїхав до вілли близько 14:10. Його також супроводжував кортеж. Обох президентів, але у різний час, зустрів президент Швейцарії Гі Пармелан. Після того, як Байден зайшов до вілли, три президенти вийшли до ЗМІ зробити протокольне фото. 

Путін, Гі Пармелан і Байден
Фото: Скріншот
Путін, Гі Пармелан і Байден

Путін і Байден
Фото: EPA/UPG
Путін і Байден

Президент Росії прибув до вілли раніше, ніж Джо Байден, попри "звичку" запізнюватися на офіційні міжнародні заходи. У 2015 він годину примусив чекати на свою появу Папу Римьского, у 2017 - на 7,5 годин спізнився на саміт в окупованому Криму. До того він спізнювався на зустріч з британською королевою Єлизаветою II, з канцлером ФРН Ангелою Меркель та з держсекретарем США Джоном Керрі. 

Після цього президенти виступили з коротким вступним словом перед пресою. З ними були держсекретар США Ентоні Блінкен та глава МЗС РФ Сергій Лавров. Обидва президенти сказали, що хочуть обговорити спільні для обох країн важливі питання. 

Скріншот
Скріншот

Скріншот
Скріншот

Перед візитом Путіна активісти влаштували в Женеві мітинг із закликами звільнити опозиціонера Олексія Навального та інших політв'язнів. Серед плакатів був також із написом "Крим - це Україна". 

Мітинг у Женеві
Фото: EPA/UPG
Мітинг у Женеві

Фото: EPA/UPG

Протокольна програма зустрічі розрахована на п'ять годин. Байден і Путін провели переговори, на яких були присутні держсекретар Ентоні Блінкен з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. Крім того, були перемовини членів російської та американської делегацій. Почався саміт США-Росія із двосторонніх перемовин президентів. 

Після перемовин обидва президенти мають дати пресконференцію, але кожен свою – від спільної відмовився Байден.

Байден і раніше мав зустрічі з Путіним. У 2011 році він на посаді віцепрезидента зустрівся з Путіним, який тоді був прем'єр-міністром. Саме під час тієї зустрічі Байден сказав російському главі уряду: "Я дивлюся вам в очі і не думаю, що у вас є душа" – на противагу тому, як у 2001 році президент Джодж Буш сказав Путіну, що побачив в його очах душу, пише CNN.

У березні цього року Байден сказав, що вважає президента Росії Володимира Путіна вбивцею.

Нагадаємо, у квітні Байден під час телефонної розмови з Путіним запропонував російському президентові зустрітися в найближчі місяці в "третій країні", щоб обговорити повний спектр питань у взаєминах двох держав. 26 квітня речник Путіна заявив, що перша зустріч президентів США та Росії може відбутися у червні, однак точної дати не назвав. 

Швейцарію одразу називали однією з країн, де можуть провести зустріч. 

25 травня Білий дім і Кремль офіційно заявили, що зустріч відбудеться 16 червня в Женеві. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram