ГоловнаСвіт

Європарламент проголосував за зняття імунітету з Пучдемона та двох його соратників

Позбавлення імунітету дозволить почати процес їх екстрадиції.

Європарламент проголосував за зняття імунітету з Пучдемона та двох його соратників
Карлес Пучдемон
Фото: EPA\UPG

У вівторок, 9 березня, Європарламент проголосував за зняття імунітету з колишнього президента іспанської Каталонії Карлеса Пучдемона. Це дозволить почати процес його екстрадиції.

400 законодавців проголосували за зняття імунітету, 248 – проти, 45 – утрималися, передає Радіо Свобода.

Європарламент позбавив недоторканності також двох соратників Пучдемона - Тоні Коміна і Клару Понсаті.

Скасування недоторканності каталонських політиків підтримали консерватори, соціал-демократи та ліберали в Європарламенті, проти нього виступили фракції Зелених та Європейських лівих, передає DW.

Пучдемона та його соратників розшукують в Іспанії за роль у здійсненій 2017 року спробі проголосити незалежність Каталонії.

У жовтні 2017 року Пучдемон та Комін втекли до Бельгії, а Понсаті - до Шотландії, щоб уникнути судового переслідування іспанської влади після спроби проголошення Каталонією незалежності. У 2019 році всі троє були обрані до Європарламенту.

Після цього, у січні 2020 року, ордер на арешт Пучдемона було припинено бельгійськими судовими органами через імунітет політика як європейського законодавця.

Як повідомляли, на виборах до регіонального парламенту Каталонії, що відбулися 14 лютого перемогли партії, що виступають за незалежність регіону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram