ГоловнаСвіт

У Туреччині кілька учасників невдалого державного перевороту отримали по 79 довічних термінів (оновлено)

Загалом до довічного ув'язнення засудили 337 осіб. Ще 60 отримали інші тюремні терміни, а 75 визнано невинуватими.

У Туреччині кілька учасників невдалого державного перевороту отримали по 79 довічних термінів (оновлено)
Фото: newzz.in.ua

У Туреччині кілька учасників невдалого військового перевороту 2016 року отримали по 79 довічних термінів.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство "Анадолу".

Зокрема, до 79 довічних термінів засуджено колишнього пілота ВПС Хусейн Тюрка, який в день перевороту намагався завдати ударів по будівлі парламенту, управління спецпризначення МВС і управління супутниковим зв'язком. Такий самий вирок за тим самим обвинуваченням винесли колишньому пілотові і підполковнику Хасану Хусну Балікджі.

До такої кількості довічних термінів засуджені Кемаль Батмаз, Хакан Чичек, Нуреттін Оруч, Харун Бініс: вони керували подіями в день перевороту з бази ВПС в Акінчі. База використовувалася як плацдарм перевороту.

Також 79 довічних термінів отримав колишній лейтенант Мустафа Мете Кайгусуз, він відправляв інструкції пілотам під час перевороту.

До довічного ув'язнення з утриманням у в'язниці суворого режиму засудили колишнього генерала Тімурджана Ерміша за те, що він затримав командувача сил жандармерії Туреччини Галіпа Менді.

До 16 довічних термінів у в'язниці суворого режиму також засудили пілота Мусліма Маджіта, його дії призвели до загибелі 16 осіб у будівлі адміністрації президента Туреччини в день перевороту.

Оновлення. За даними AFP, 26 листопада на лаві підсудних опинилися 475 осіб, більшість із яких засуджено до кількох довічних термінів.

Загалом до довічного ув'язнення засудили 337 осіб. Ще 60 отримали інші тюремні терміни, а 75 визнано невинуватими, пише France Presse.

Це вже не перший вирок у справі про путч. У червні 2019 року, після чергового судового процесу, повідомлялося, що ще 28 судових розглядів не завершилися, а всього за підозрою в причетності до спроби путчу було затримано близько 55 тисяч осіб.

Нагадаємо, у липні 2016 у Туреччині сталася спроба військового перевороту. Армія оголосила військовий стан і комендантську годину. Президент Туреччини Реджеп Ердоган з'явився в ефірі через більш ніж годину після початку перевороту. Він заявив, що це справа рук так званих ґюленістів, послідовників ідей турецького письменника й інтелектуала Фетхуллаха Ґюлена, який живе у вигнанні у США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram