ГоловнаСвіт

Президент Вірменії закликав до відставки Пашиняна і позачергових виборів

До проведення виборів він пропонує передати управління уряду національної згоди. 

Президент Вірменії закликав до відставки Пашиняна і позачергових виборів
Фото: EPA/UPG

Президент Вірменії Армен Саркісян закликає провести позачергові вибори, щоб вберегти країну від потрясінь після підписання миру щодо Нагірного Карабаху.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Абсолютна більшість учасників зустрічей згодні в одному питанні: відставка або припинення повноважень прем'єр-міністра відповідно до Конституції і дострокові парламентські вибори", - сказав Саркісян.

Упродовж останніх днів президент проводив політичні консультації, зустрічі з парламентськими і позапарламентськими силами, громадськими організаціями і окремими особами, в тому числі з діаспори щодо підписання 10 листопада угоди щодо нагірного Карабаху.

"Для того, щоб уберегти країну від потрясінь, дострокові вибори до Національних зборів, врешті-решт, будуть неминучі", - сказав Саркісян.

До проведення виборів він пропонує передати управління уряду національної згоди. 

Нагадаємо, 10 листопада прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян повідомив про підписання заяви з президентами Росії і Азербайджану Володимиром Путіним і Ільхамом Алієвим про припинення війни в Нагірному Карабасі. Угода набирає чинності з 01:00 10 листопада та передбачає передачу під контроль від Вірменії Азербайджану Кельбаджарського, Агдамського, Лачинського районів і територій в Газаському районі. 

З повним текстом угоди можна ознайомитися тут. Домовленості, зокрема, передбачають розміщення російських військових-миротворців уздовж лінії зіткнення протягом п'яти років з автоматичним подовженням на аналогічні терміни.

У Вірменії на тлі цієї заяви спалахнули масштабні протести, люди захопили будівлю парламенту та напали на його голову. Вони вимагали сказати, де перебуває прем'єр-міністр Нікол Пашинян.

Бойові дії в Нагірному Карабаху перейшли в активну фазу 27 вересня. Азербайджан назвав свою операцію контрнаступом у відповідь на обстріл з боку Вірменії. Обидві сторони заявили про жертви серед військових і мирних жителів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram