На найбільшому в Німеччині м'ясокомбінаті фірми Tönnies в окрузі Гютерсло на заході країни із 7 тисяч зайнятих інфікованими коронавірусом виявилися понад 1700 працівників.
Скільки членів своїх сімей вони встигли заразити, ще не відомо. Тести, які земельна влада хоче зробити в Гютерсло обов'язковими, тільки почалися, передає DW.
На думку німецьких вірусологів, умови на м'ясокомбінаті просто ідеальні для поширення вірусу. В охолоджених цехах, в яких обробляються туші, люди працюють пліч-о-пліч, дотримуватися запропонованої дистанції півтора метра практично неможливо.
"До того ж через шум працівники, щоб почути одне одного, змушені кричати, що різко підвищує концентрацію аерозолю у повітрі, яке видихається, але ж коронавірус передається саме повітряно-крапельним шляхом. Низькі ж температури підвищують його стійкість. Повітря тут охолоджене, люди працюють в умовах стресу і близько одне до одного, їм доводиться кричати", - цитує видання вірусолога Фрідемана Вебера.
За словами вченого, через це в атмосфері опиняється особливо багато дихальних крапель, і такі аерозолі дуже довго утримуються в охолодженому повітрі закритих приміщень. Тобто там, де холод повинен перешкоджати розмноженню бактерій в оброблюваному м'ясі, SARS-CoV-2 почуває себе, як вдома.
"Цю тезу підтверджують результати дослідження, опублікованого в американському науковому журналі Emerging Infectious Diseases: з'ясувалося, що найдовше коронавірус зберігається у виділеннях з носоглотки за температури до 10 градусів Цельсія", - вказує видання.
У двох округах на заході Німеччини знову закрито школи і дитячі садки, музеї та виставки, введено заборону на соціальні контакти.