ГоловнаСвіт

ВВС США повідомили про вибух блоку від російської ракети на навколоземній орбіті

Чи загрожують уламки супутникам, не уточнюється.

ВВС США повідомили про вибух блоку від російської ракети на навколоземній орбіті
Фото: nasa.gov

Військово-повітряні сили США повідомили про вибух паливного бака російського розгінного блоку "Фрегат-СБ» в космосі

Про це йдеться в Twitter 18-й ескадрилії контролю космічного простору ВВС США, підрозділи якої відповідають за виявлення, ідентифікацію та відстеження штучних об'єктів на навколоземній орбіті.

За її інформацією, вибух стався 8 травня в проміжку між 4:02 і 5:51 за часом UTC (6:02 і 7:51 за київським часом).

У результаті події були виявлені 65 уламків, але причиною вибуху не було зіткнення з іншим об'єктом.

Чи загрожують уламки супутникам, не уточнюється.

«Фрегат-СБ» - модифікація розгінного блоку "Фрегат" з блоком баків, що скидається. Вона призначена для ракет середнього і важкого класів. За допомогою «Фрегата-СБ» ракета-носій «Зеніт-3М» 18 july 2011 вивела на орбіту російську астрофізичну обсерваторію «Спектр-Р».

У березні цього року ракета-носій «Союз-2.1б" за допомогою «Фрегата-СБ» вивела на орбіту 34 супутники британської OneWeb. Перші шість супутників компанії були запущені в космос в кінці лютого 2019 року з космодрому Куру у Французькій Гвіані ракетою-носієм «Союз-СТ-Б» з тим же розгінним блоком. Під час підготовки до пуску експерти з'ясували, що у «Фрегата-СБ» була порушена герметичність шва трубопроводу подання гелію в паливні баки.

У кінці 2017 році після старту ракети-носія «Союз-2.1б" з космодрому Східний розгінний блок «Фрегат» опинився в зоні відсутності радіолокації, і метеорологічний супутник «Метеор-М» не вийшов на зв'язок. У «Роскосмосі» потім повідомили, що супутник впав в океан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram