ГоловнаСвіт

ЗМІ повідомили, що Елладська церква перенесла Великдень через коронавірус, але це не так

Насправді Синод вирішив перенести богослужіння Віддання Пасхи з денного часу на ніч.

ЗМІ повідомили, що Елладська церква перенесла Великдень через коронавірус, але це не так
Фото: ecclesia.gr

В українських ЗМІ 2 квітня з'явилися повідомлення про те, що через поширення коронавірусу Священний Синод Елладської православної церкви прийняв рішення про перенесення святкування Великодня-2020 на 27 травня.

Це нібито пов'язано з безпрецедентними карантинними заходами, введеними урядом Греції через загрозу пандемії коронавірусу.

Також повідомлялося, що Грецька православна церква закликала віруючих залишатися вдома до 11 квітня.

Член Священного Синоду ПЦУ архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор у коментарі LB.ua повідомив, що насправді Синод Елладської церкви прийняв рішення про перенесення літургії Віддання Пасхи з денного часу доби на нічний, щоби люди хоча б так мали можливість відвідати богослужіння, яке відбувається до великоднього чину.

Віддання Пасхи відбувається в середу 6-го тижня після Пасхи. У цей день закінчується сорокадневне святкування Христового Воскресіння, і віруючі востаннє вітають один одного словами "Христос Воскрес!"

Саме свято Воскресіння Господнього, уточнив архієрей ПЦУ, перенести неможливо, бо принцип розрахунку дати Великодня встановлений на 1-му Вселенському соборі (325 р) і в жодного іншого церковного органу немає повноважень переглядати це рішення.

Архієпископ Євстратій (Зоря), коментуючи повідомлення про перенесення святкування Великодня в Греції, також зазначив, що "Великдень ніхто не переносить", а мова йде про перенесення пасхального богослужіння.

"Рішення Синоду Церкви Греції полягає в тому, що загальне, відкрите для всіх без обмежень Великоднє богослужіння буде проведене в ніч із 26 на 27 травня за чином Великодньої служби… що ця служба буде здійснена вночі – як і на Великдень", – написав архієрей у фейсбуці.

Він підкреслив, що богослужіння Страсної Седмиці і Пасхи будуть відбуватися, але в умовах карантину, що не дозволить віруючим особисто прийняти в них участь.

"І щоби ті, хто зможуть приєднатися до молитви тільки через трансляцію, не відчували себе обділеними, саме для них церква Греції й зазначає, що в травні ще раз проведе пасхальну службу, але вже загальнодоступну", – додав архієпископ Євстратій.

Відзначимо, що свято Воскресіння Господнього (Великодня) християни східного обряду (православні і греко-католики) у 2020 відзначають 19 квітня.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський провів зустріч із главами церков щодо безпеки святкування Великодня та проведення богослужінь в умовах поширення COVID-19. Глава держави повідомив про підготовку проєкту "Великдень вдома".

У Православній церкві України заявили, що Священний Синод "прийматиме відповідні практичні рекомендації для духовенства й мирян з наближенням відповідного часу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram