ГоловнаПолітика

Україна заблокувала ініційовану РФ "декларацію про солідарність" ООН у боротьбі з коронавірусом

Ухвалення документа загрожує запуском процесу скасування міжнародних санкцій.

Україна заблокувала ініційовану РФ "декларацію про солідарність" ООН у боротьбі з коронавірусом
Фото: EPA/UPG

Україна заблокувала ініційовану Російською Федерацією "Декларацію про солідарність ООН в період загрози Covid-19".

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Тільки що Україна першою з держав-членів ООН перервала процедуру замовчування щодо ініційованого Росією проєкту резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Декларація солідарності Об'єднаних Націй перед викликами, створеними коронавірусом 2019 (COVID-19)»", - написав глава українського МЗС в фейсбуці.

Кулеба пояснив, що "в тексті під шляхетною назвою є багато правильних речей і одна маніпуляція, яка може мати стратегічні руйнівні наслідки для системи міжнародної безпеки - запуск процесу скасування міжнародних санкцій".

"Ніщо не заважає співпраці держав для боротьби з коронавірусом і подолання його наслідків. На цьому тлі спроби зловживати гуманітарними цілями, щоб підкласти міну під міжнародні санкції, застосовані у відповідь на грубі порушення міжнародного права, в тому числі під санкції за російську агресію проти України, очевидна маніпуляція Росії", - підкреслив глава МЗС України.

Він зазначив, що Україна підтримує кожне міжнародне зусилля, спрямоване на боротьбу з коронавірусом, зокрема іншу резолюцію ГА ООН на цю тему, "яка не містить маніпуляцій і користується підтримкою абсолютної більшості держав-членів ООН".

"Отже, процедура замовчування перервана. Російська резолюція не буде прийнята. Ми і надалі будемо блокувати зусилля Росії зруйнувати режим санкцій", - резюмував Дмитро Кулеба.

Раніше постпред України в ООН Сергій Кислиця назвав запропоновану РФ "декларацію про солідарність" "політичними маніпуляціями" під час пандемії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram