ГоловнаПолітика

Ексміністр фінансів оцінив шанси України на отримання траншу від МВФ

"Дуже швидко ми можемо опинитися в політичній і економічній ізоляції".

Ексміністр фінансів оцінив шанси України на отримання траншу від МВФ
Фото: facebook/Міністерство фінансів України

Дефолт є найгіршим сценарієм для України в умовах світової кризи і його не можна допускати. Таку думку висловив ексміністр фінансів Ігор Уманський в інтерв’ю LB.ua.

"Ми живемо в режимі турбозмін у світі. Мій прогноз дуже простий: усі країни зараз будуть займатися тільки одним – це максимально рятувати себе… Дефолт – найгірше з рішень. А питання врегулювання боргів і, зокрема, шляхом реструктуризації – тонка матерія. І непублічна до певного моменту. Тут потрібно акуратно, на рівні "мікрохірургії" ці речі робити", – упевнений ексміністр.

Водночас, у цій ситуації він вважає малоймовірним виділення Україні траншу МВФ, який розглядається сьогодні як сценарій порятунку від дефолту.

"Коли в когось є ілюзія, що МВФ повинен допомогти нам, що в них немає вибору… Серед більшості людей, зокрема у великих політиків, немає свідомості однієї простої речі: таких, як Україна у МВФ зараз сотні. І основні країни-донори вже досить голосно артикулюють цим фінансовим інститутам: головне – захистити кістяк розвиненого світу. А що буде з третім – не проблема. Невелика втрата", – говорить ексміністр.

"І ми через якийсь короткий проміжок часу можемо опинитися в політичній і економічній ізоляції, коли навіть подзвонити нікому буде. Не факт, що це станеться, раптом станеться диво, впаде манна небесна, але не розглядати цього сценарію не можна", – вважає Уманський.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд назвав дві умови для продовження співпраці з Україною – прийняття закону про ринок землі і закону про неповернення банків колишнім власникам. Обидва проголосовані Верховною Радою на цьому тижні (закон про банки в першому читанні).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram