ГоловнаПолітика

Президент Польщі скасував запланований на 13 квітня візит до України

Дуда мав відвідати Харків у день 80-ї річниці Катинського військового злочину.

Президент Польщі скасував запланований на 13 квітня візит до України
Фото: president.gov.ua

Президент Польщі Анджей Дуда скасував запланований на 13 квітня візит до України через пандемію коронавірусу.

Про це "Українським Новинам" повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ.

"МЗС України повідомляє, що візит президента Республіки Польща Анджея Дуди в Україну для вшанування пам'яті польських жертв Катинського злочину не відбудеться зважаючи на ситуацію з поширенням у світі коронавірусної хвороби COVID-19", - ідеться у відповіді на запит агентства.

13 квітня Дуда мав відвідати Харків, у день 80-ї річниці Катинського військового злочину, коли в квітні-травні 1940 року НКВС СРСР за наказом Йосипа Сталіна розстріляв 22 тис. поляків у Катинському лісі (Смоленська область Росії) і декількох таборах і тюрмах на території Білорусі й України, включаючи Харків.

З 70-ми роковинами Катинського розстрілу пов'язана смерть у квітні 2010 року президента Польщі Леха Качинського і майже 90 польських вищих посадових осіб унаслідок авіакатастрофи в аеропорту Смоленська, причини якої остаточно не встановлені.

Дуда збирався вшанувати пам'ять жертв Катинського злочину в Харкові. Детальної програми його візиту в Україну не анонсували.

МЗС не відповіло, чи відбудуться українсько-польські переговори в заплановану дату в будь-якому іншому форматі і про перенесення візиту Дуди в Україну для зустрічей із владою на більш пізній термін.

Нагадаємо, в перші чотири роки свого президентства Дуда чотири рази був в Україні. При цьому останній його приїзд  супроводжувався скандалом. Тоді він не зміг домовитися з президентом Петром Порошенком про спільні дні пам'яті жертв Волинської трагедії, і в результаті 8 липня 2018 року Дуда приїхав на Волинь, а Порошенко - в польську Сахринь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram