ГоловнаСвіт

Росія утримує у Великобританії агентурну мережу для переслідування "ворогів Путіна", - The Guardian

До неї належать політики і Лейбористської, і Консервативної партій, ексрозвідники і дипломати.

Росія утримує у Великобританії агентурну мережу для переслідування "ворогів Путіна", - The Guardian
Фото: EPA/UPG

Росія організувала у Великобританії мережу політиків і консультантів, які допомагають відстоювати незаконні інтереси і переслідувати ворогів президента РФ Володимира Путина. Про це йдеться в доповіді британських депутатів про втручання Росії, оприлюднення якої заблокував прем'єр-міністр Борис Джонсон, пише The Guardian.

Доповідь містить свідчення міжнародного фінансиста Білла Браудера про те, що Москва змогла проникнути в британське суспільство, використовуючи добре оплачуваних посередників, до яких належать політики і Лейбористської, і Консервативної партій, ексрозвідники і дипломати, а також компанії зі зв'язків з громадськістю. Вони становлять те, що Браудер назвав "західною буферною мережею".

При цьому в його свідченнях немає заяв про те, що британці порушили закон. За його словами, Москва використовує цих людей для маскування своїх заплутаних кримінальних і політичних інтересів, нападок на критиків Путіна, а також посилення російської пропаганди, дезінформації та "полегшення і приховування масштабних операцій з відмивання грошей".

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков назвав свідчення Браудера "безпідставними" і помилковими. Видання оприлюднило раніше конфіденційні свідчення Браудера.

Комітет два роки розслідував дії Кремля, спрямовані на вплив на суспільство і підрив політики у Британії. Його 50-сторінкова доповідь була готова до публікації в листопаді минулого року, напередодні виборів у Британії.

Британського прем'єра звинуватили у відмові публікувати цей документ, а опозиційні депутати заявили, що свідчення Браудера продемонстрували необхідність їх якнайшвидшого оприлюднення.

"Так, є співробітники російських спецслужб, які працюють у посольстві Росії під дипломатичним прикриттям. Чого не вистачає уряду, то це розуміння того, що існують різноманітні неформальні шпигунські мережі. Є російські олігархи, які впливають значно дужче на безпеку цієї країни. Що шокує найсильніше, то це те, що російський уряд наймає британських громадян допомагати в його розвідувальних операціях", - повідомив Білл Браудер.

Нагадаємо, в лютому було опубліковано розслідування Bellingcat, Tamedia і російського The Insider про отруйників російського бізнесмена в Болгарії. Співробітникові ГРУ Єгору Гордієнку в липні 2014 року держава видала квартиру в той самий час і в тому самому будинку, що й Олександру Мишкіну ("Петрову") - одному з отруйників сім'ї Скрипалів у Британії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram