ГоловнаСвіт

ЄС і НАТО закликали Росію співпрацювати у справі про знищення літака MH17

9 березня розпочнеться процес у справі збитого над Донбасом літака.

ЄС і НАТО закликали Росію співпрацювати у справі про знищення літака MH17
Следователь Объединенной следственной группы (JIT) Фред Вестербеке представил обломки ракеты во время пресс-конференции по рассл
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз привітав початок судового процесу у справі малайзійського пасажирського літака MH17, збитого над Донбасом в липні 2014 року, і закликав Росію співробітничати в розслідуванні цієї трагедії.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Початок процесу у справі MH17 - велика віха зі встановлення істини, відплати справедливості жертвам та їх родичам і покарання винних", - заявив верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель від імені всіх 27 країн ЄС в суботу, 7 березня, в Брюсселі.

Боррель закликав всі країни, включаючи Росію, співпрацювати в розслідуванні трагедії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступив з аналогічною заявою. Він підкреслив, що важливо з'ясувати правду і забезпечити справедливість. У той же час Росія як і раніше висловлює сумніви з приводу результатів міжнародного розслідування.

Нагадаємо, 9 березня почнеться процес у справі MH17. Справу буде слухати суд в Гаазі в залі на території амстердамського аеропорту Схіпхол, спеціально підготовленого для процесу, оскільки більшість жертв - громадяни Нідерландів. Звинувачення висунуті проти трьох росіян і одного українця. За даними слідства, літак MH17, який прямував з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий російською ракетою "Бук".

Обвинувачених у справі оголошено в міжнародний розшук. Вони заперечують свою провину. Оскільки Росія не видає своїх громадян, слухання будуть проходити за їх відсутності.

Росія постійно ставить під сумнів висновки міжнародної слідчої групи. Світова спільнота критикує Москву, посилаючись на те, що вона, підтримує проросійських сепаратистів на Донбасі, фактично створила умови для знищення літака.

Раніше блогер з Нідерландів Мака ван дер Верфф опублікував пропагандистський фільм з нібито даними нідерландської розвідки про те, що літак нібито не міг збити російський "Бук". У Кремлі назвали це сумнівне розслідування "свідченням правоти Росії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram