ГоловнаСвіт

Трьох співробітників і головного редактора російського пропагандистського агентства Sputnik затримали в Анкарі

Прокуратура почала розслідування стосовно їх статті про провінцію Хатай.

Трьох співробітників і головного редактора російського пропагандистського агентства Sputnik затримали в Анкарі
Фото: wikipedia.org

В Анкарі затримали трьох співробітників турецької служби російського пропагандистського агентства Sputnik і його головного редактора Махіра Бозтепе, передає Європравда з посиланням на місцеві ЗМІ.

За даними агентства IHA, трьох співробітників, турецьких громадян, затримали в зв'язку з їх матеріалом про провінцію Хатай під назвою "Украдена держава: 80 років тому Франція віддала Туреччині куточок Сирії - чому?".

Головна прокуратура Анкари розпочала розслідування стосовно цієї статті.

Як повідомляє Hurriyet, пізно увечері 29 лютого біля квартир співробітників Sputnik, перед їх затриманням, відбулися протести за участю 15-20 чоловік. Люди звинуватили співробітників Sputnik в зраді батьківщині. 

РосЗМІ пишуть, що вони вигукували націоналістичні гасла і погрози, і хотіли виламати двері. В агентстві інцидент назвали "спробою нападу".

"Почекавши деякий час при вході в дім, який також використовувався як офіс, група пішла", - йдеться в повідомленні Hurriyet. Поліція шукає учасників інциденту.

Раніше, в ніч на 28 лютого, біля генконсульства Росії в Стамбулі пройшов антиросійський мітинг. За інформацією співробітників дипмісії, мітингувальники скандували гасла із звинуваченнями на адресу Росії у зв'язку із загибеллю на півночі Сирії турецьких військовослужбовців. Учасники акції вигукували: "Вбивця Путін понесе покарання".

Нагадаємо, 27 лютого в сирійській провінції Ідліб в результаті авіаудару сил режиму Башара Асада, підтримуваного Росією, загинули понад 30 турецьких військовослужбовців, десятки отримали поранення.

Туреччина стверджує, що Росія була заздалегідь повідомлена про місця дислокації турецьких військових в Ідлібі, проте по них все одно було завдано авіаудару. Міноборони Росії заперечує звинувачення.

Наступного дня турецькі військові завдали ударів у відповідь по позиціях урядових сил в Сирії і заявили про знищення понад 50 сирійських солдатів в Ідлібі.

Відзначимо, провінція Хатай довгий час залишалася причиною напруженості у відносинах між Туреччиною і Сирією. Остання не визнавала турецького суверенітету над Хатаєм до початку 2005 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram