ГоловнаСвіт

Адміністрація Трампа незаконно заморозила допомогу Україні, - звіт Рахункової палати США

Президент не має права блокувати використання фондів, прописаних у бюджеті.

Адміністрація Трампа незаконно заморозила допомогу Україні, - звіт Рахункової палати США
Фото: EPA/UPG

Рішення адміністрації президента США Дональда Трампа про заморожування понад $390 млн фінансової допомоги Україні було незаконним.

Про це повідомляє Independent з посиланням на звіт американської Рахункової палати від 16 січня.

Обвинувачення було висунуто в меморандумі, в якому генеральний радник Управління підзвітності уряду Томас Армстронг заявив, що Трампу і його бюджетним чиновникам не дозволяється ігнорувати рішення Конгресу і проводити власну політику.

"Сумлінне дотримання закону не дозволяє президенту ставити свої власні політичні пріоритети вище від тих, які Конгрес США звів у ранг закону", - наголосив Армстронг.

У звіті також йдеться, що президент не має права блокувати використання фондів, прописаних у бюджеті. Для тимчасового або постійного заморожування фондів президент США повинен спрямувати спеціальне звернення з поясненнями в Конгрес. Однак адміністрація Трампа такого звернення не передавала.

Нагадаємо, у вересні минулого року посольство України підтвердило, що США розблокували понад $390 млн допомоги для України. Раніше, в серпні, Трамп доручив переглянути програму фінансування України в галузі безпеки, щоб переконатися, що гроші використовуються в інтересах Сполучених Штатів.

Демократи в Конгресі США продовжують розслідування про можливе зловживання владою з боку президента Трампа. Його підозрюють у тому, що під час бесіди він намагався змусити Київ почати розслідування проти його ймовірного суперника на прийдешніх президентських виборах Джо Байдена і його сина Хантера. Президент України Володимир Зеленський каже, що тиску на нього не чинили.

У листопаді 2019 року ЗМІ повідомили, що США зупинили оборонну допомогу Україні в день розмови Зеленського з Трампом. У Трампа заявляли, що рішення про зупинення оборонної допомоги було ухвалено задовго до телефонної розмови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram