ГоловнаСвіт

США і Китай оголосили про "першу фазу" торгової угоди

Торгова війна між найбільшими економіками може піти на спад.

Фото: EPA/UPG

США і Китай домовилися про "першу фазу" торгової угоди.

Про це оголосив американський президент Дональд Трамп у серії твітів.

Домовленість передбачає відмову від нового раунду підвищення тарифів, яке планувалося на 15 грудня. За даними Bloomberg, США погодилися поетапно знизити свої мита на китайські товари, а Китай натомість збільшить імпорт з Америки. За словами Трампа, Китай закупить великі партії сільськогосподарської продукції, промислових товарів, енергоресурсів і багато іншого.

На цю мить в США діють мита на китайські товари обсягом 360 млрд доларів, і Вашингтон погрожував обкласти митами товари ще на 160 млрд доларів з 15 грудня. Вони мали торкнутися мобільних телефонів, ноутбуків, ігрових приставок, іграшок.

Трамп заявив, що це "чудова" угода, і оголосив, що негайно починає переговори щодо "другої фази" торгової угоди, не чекаючи виборів 2020 року.

Торгова війна між США і Китаєм триває з липня 2018 року, провокуючи серйозну невизначеність на ринку і підриваючи як американську, так і китайську економіки.

Її причина - дисбаланс у торгівлі: профіцит торгівлі Китаю з США в 2018 році виявився максимальним більш ніж за 10 років і становив $323,32 млрд, тобто на таку суму більше китайських товарів було продано в США, ніж американських - в Китаї. Цей дисбаланс б'є по американській економіці, зокрема тим, що нові робочі місця створюються в Китаї, а не в Штатах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram