ГоловнаСвіт

У Туркменістані посадили ексголову МВС і начальника безпеки президента

Колишнього міністра з поголеною головою й у кайданках показало туркменське телебачення.

У Туркменістані посадили ексголову МВС і начальника безпеки президента
Бывший министр внутренних дел Туркменистана Исгендер Муликов
Фото: turkmen.news

Колишнього міністра внутрішніх справ Туркменістану Ісгендера Мулікова засуджено за низку злочинів, включаючи зловживання посадовими повноваженнями й отримання хабарів в особливо великому розмірі.

Про це повідомив на засіданні Державної ради безпеки генеральний прокурор Батир Атдаєв, передає Тurkmen.news.

Колишнього міністра з поголеною головою й у кайданках показало туркменське телебачення.

"Після виявлення моїх злочинів я був на законних підставах притягнутий до кримінальної відповідальності, - сказав Муліков. - Я повністю визнаю свою провину і каюся".

Генпрокурор також повідомив про аналогічні злочини, вчинені колишнім головою Міграційної служби Мейлісом Нобатовим. Про те, що Нобатов очолював Службу безпеки президента, диктор телебачення не згадав.

Сам засуджений колишній силовик сказав, що скоював свої злочини у 2015-2019 роках, "працюючи на високих посадах". Після відходу з посади голови Міграційної служби він не раз потрапляв у кадр телебачення в складі президентських охоронців. Кадр нижче, наприклад, зроблено в серпні 2019 року, коли в Туркменістані проходив Каспійський економічний форум.

Міграційну службу Туркменістану з листопада 2017 року очолює Мерген Гурдов.

Інформація про те, що обидва колишніх силовики перебували під слідством або вже були засуджені, раніше з'являлася в ЗМІ, але підтвердити ці відомості не вдавалося. За даними джерел, Мулікова засуджено на 20 або 25 років. Його позбавили всіх звань і відправили у відставку 1 жовтня поточного року.

Його звільнення пов'язували зі справою підприємця Чари Кулова, засудженого незадовго до відставки Мулікова на тривалий термін. Повідомляли, що група колишніх міністрів і можновладних чиновників разом з підприємцем Куловим мала намір захопити владу.

Нагадаємо, в липні в ЗМІ з'явилися повідомлення про смерть президента Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова. Пізніше влада Туркменістану цю інформацію спростувала.

Приводом для поширення чуток про смерть президента послужило те, що голова Туркменістану з 5 липня лише раз з'явився на публіці.

Гурбангули Бердимухамедов прийшов до влади після смерті свого попередника Сапармурата Ніязова в грудні 2006 року. Відтоді в країні запанувала жорстка диктатура і культ особи Бердимухамедова, якому присвоєно титул Аркадаг - Покровитель усіх туркменів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram