ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Фінляндії подав у відставку через страйки поштовиків

Президент уже прийняв його прохання про складання повноважень.

Прем'єр-міністр Фінляндії подав у відставку через страйки поштовиків
Антти Ринне
Фото: eurointegration.com.ua

Прем'єр-міністр Фінляндії Антті Рінне 3 грудня заявив про свою відставку. За його словами, це сталося, зокрема, через дії центристів, які єдині з урядової коаліції заявили про недовіру до нього в результаті так званого поштового конфлікту, пише Yle.fi. Президент Саулі Нііністьо вже прийняв його прохання про складання повноважень.

Рінне зазначив, що урядова програма створена настільки надійно, що не має значення, хто буде займати пост прем'єра. Він підкреслив, що не залишатиме посаду голови Соціал-демократичної партії і має намір повторно балотуватися на неї наступного літа.

Він не назвав свого наступника на посаді голови уряду, проте в ЗМІ озвучили найімовірніші кандидатури. Це міністерка транспорту та зв'язку Санна Марін, лідер парламентської фракції СДП Антті Ліндтман і депутат Вілле Скіннарі.

11 листопада працівники фінської пошти та логістичної сфери PAU оголосили двотижневий страйк через, на їхню думку, несправедливі умови праці та заробітну плату. Зокрема, вони були обурені рішенням перевести сортувальників посилок на більш вигідні для роботодавця контракти, за умовами яких вони втратили б 30-40% зарплати.

21 листопада поштовики влаштували мітинг біля парламенту, вимагаючи відставки правління Пошти Фінляндії. 25 листопада на знак солідарності до них приєдналися водії автобусів і співробітники авіакомпаній, через що посилки доставляли з великим запізненням і було скасовано декілька рейсів.

Антті Рінне заявляв, що уряд не дозволить переведення працівників на дешеві трудові договори. Протести закінчилися 27 листопада, сторони досягли консенсусу, який поки що не розголошують.

Після скандалу у відставку подала міністерка держуправління Фінляндії - представниця СДП Сірпа Паатеро. На думку центристів, вона знала про плани керівництва пошти "здешевити" трудові контракти і ніяк цьому не завадила.

Представників центристської партії це не задовольнило, вони заявили, що і голова СДП, тобто прем'єр-міністр, був у курсі цих змін, у зв'язку з чим оголосили йому недовіру і закликали піти у відставку.

Нагадаємо, уряд Рінне пропрацював усього пів року. Їхні попередники в березні 2019 року заявили про відставку за місяць до виборів через провал реформи охорони здоров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram