ГоловнаСвіт

Нідерланди звинуватили Росію у відмові у видачі Цемаха

Про це йдеться у висновках прокуратури.

Нідерланди звинуватили Росію у відмові у видачі Цемаха
Фото: Lb.ua

Нідерланди вважають, що Росія дозволила виїхати з країни терористові Володимиру Цемаху, щоб не видавати його в рамках справи про катастрофу літака МН17 на Донбасі.

Про це йдеться у висновках Національної прокуратури Нідерландів з приводу запитів російській стороні на видачу Цемаха, пише "Європейська правда". Уточнюють, що Цемах проходить у справі як підозрюваний, але для притягнення його до відповідальності потрібно більше доказів.

"Національна прокуратура прийшла до висновку, що Росія свідомо визнала, що Цемах покинув її територію і тим самим відмовилася задовольняти запит Нідерландів. Це мало статися на основі європейського договору про екстрадицію", - йдеться у висновках.

Однак відсутність Цемаха, на думку прокуратури, не вплине на судовий процес і розслідування катастрофи літака.

Нагадаємо, пасажирський "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародна слідча група прийшла до висновку, що авіалайнер збили ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки "Бук" із сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" доправили в Україну з Росії, а після того, як його використали для атаки на авіалайнер рейсу МН-17, він знову повернувся на територію РФ.

Цемах був командиром роти найманців 2014 року в Сніжному. Бойовика дістали зі Сніжного ціною життя розвідника Олександра Колодяжного - він помер 11 липня від травм, отриманих під час спецоперації.

Раніше журналісти знайшли відео, на якому начальник ППО "Слов'янської бригади ДНР" Цемах зізнався, що сховав "Бук", який збив MH-17.

Зазначимо, що після обміну Цемаха голова МЗС Нідерландів заявив, що уряд країни "глибоко шкодує", що під тиском Росії Україна його видала, але при цьому він розповів, що голландські слідчі допитали бойовика перед обміном.

У вересні Нідерланди перекваліфікували Володимира Цемаха, якого раніше вважали ключовим свідком у справі про знищення малайзійського літака MH17 над Донбасом, у підозрювані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram