ГоловнаСвіт

Мін'юст США почав кримінальну перевірку розслідування спецпрокурора Мюллера з приводу Росії

Наразі незрозуміло, в чому суть можливого складу злочину.

Мін'юст США почав кримінальну перевірку розслідування спецпрокурора Мюллера з приводу Росії
Спецпрокурор Роберт Мюллер
Фото: EPA/UPG

Міністерство юстиції США перекваліфіковувало в кримінальну справу адміністративну перевірку обставин розслідування спецпрокурора з питань Росії Роберта Мюллера щодо можливих зв'язків американського президента Дональда Трампа з Кремлем.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на інформагентства і газету The New York Times.

Наразі незрозуміло, в чому суть можливого складу злочину. Зроблений крок, однак, дозволяє прокурорам надіслати фігурантам справи повістки з викликом для дачі показань, скликати присяжних для вирішення питання про оголошення звинувачень, а також висувати звинувачення федерального характеру.

За розпорядженням генпрокурора Вільяма Барра, перевірку очолює федеральний прокурор Джон Дарем від штату Коннектикут. Він встановлює, чи були підстави для розслідування проти Трампа, і вивчає роль, яку зіграли інші країни. Крім того, аналізується, чи були законними використані методи і прийоми збору інформації.

У рамках перевірки Дарем уже звертався по допомогу до британських і австралійських офіційних осіб і двічі відвідував Італію, де в серпні і вересні зустрічався з представниками національної розвідки.

Раніше газета The New York Times з посиланням на два анонімні офіційні джерела повідомила, що Трамп під час телефонної розмови з прем'єр-міністром Австралії Скоттом Моррісоном звертався до нього з проханням допомогти Барру дискредитувати результати розслідування Мюллера.

Нагадаємо, в березні 2019 команда Мюллера завершила роботу над доповіддю про втручання Росії в президентські вибори 2016 року в США. Дворічне розслідування довело спроби Москви вплинути на американський виборчий процес, але зв'язків між передвиборним штабом Трампа і Кремлем слідчі не знайшли. При цьому Мюллер не прийшов до однозначного висновку, чи намагався Трамп перешкоджати правосуддю.

Наприкінці травня спецпрокурор Мюллер під час першого публічного виступу за результатами розслідування російського втручання в американські вибори повідомив про свою відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram