ГоловнаСвіт

Трамп про розмову із Зеленським: "Імпічмент за таке?"

Президент США запропонував оприлюднити свою першу розмову із Зеленським, а також усі розмови віцепрезидента Пенса з ним.

Трамп про розмову із Зеленським: "Імпічмент за таке?"
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп готовий оприлюднити стенограму своєї першої телефонної розмови, а також усіх розмов віцепрезидента США Майка Пенса з українським Президентом Володимиром Зеленським.

Про це він повідомив журналістів після зустрічі із Зеленським у Нью-Йорку, інформують "Українськi Новини".

"Сумно, що незважаючи на всю ту величезну роботу, яку ми зробили цього тижня, преса про це навіть не пише. Демократи запустили цю "качку" під час ООН спеціально, тому що вона відволікає увагу від наших досягнень у Нью-Йорку на ООН. Це усе було заплановано. "Полювання на відьом" триває, але це сильно вдарить по них. Тому що коли вони дивляться на інформацію - це смішно! Імпічмент за таке? Коли у вас чудова зустріч або телефонна розмова?" - сказав Трамп.

"Це, до речі, була друга розмова. Думаю, варто попросити також першу. Не вірю, що вони ще цього не зробили. Я чув, що вони хочуть першу розмову. Вона була чудовою. Просіть, і просіть розмову віцепрезидента, у нього їх також було кілька. Вони усі були хорошими, не було нічого, крім привітань. Кажуть, вони попросять першу розмову. Можете отримати її в будь-який час, коли захочете. Як і розмови Майка Пенса, була одна або дві. Вони усі були ідеальними" , - додав президент США.

Він також знову підкреслив, що не тиснув на Зеленського під час переговорів.

"Демократи в Україні намагалися тиснути на нового Президента, з яким я зустрівся сьогодні, і деякі з вас там були, - він чудова людина. Думаю, він буде видатним. Він хоче побороти корупцію в Україні, і це чудово. Вони погрожували йому. Вони звинувачують мене у цьому, але я цього не робив, я нікому не погрожував. Преса сьогодні питала Президента і він підтвердив, що не було ніякого тиску", - сказав Трамп.

Президент США зазначив, що крім розмови 25 липня, він дзвонив Зеленському, щоб привітати його з перемогою на президентських виборах. Трамп заявив, що готовий опублікувати стенограму, "якщо це важливо", але зазначив, що загалом виступає проти практики оприлюднення переговорів.

"Мені не подобається ідея публікації телефонних розмов. Тому що, коли президент або прем'єр-міністр, король або королева дзвонять у США, то не хочеться говорити, що ми покажемо це "фейковим ЗМІ" і вони подбають про те, щоб ви виглядали, як дурень. Так складно робити бізнес, адже люди повинні почуватися комфортно. Тому мені це не подобається. Але говорили жахливі речі і брехню про невинний дзвінок", - сказав Трамп.

Він також запевнив, що публікація розмови була узгоджена з українською стороною.

"Ми розмовляли з Україною про це. Майк дзвонив своєму колезі. Тому, що б вони не дозволили це зробити, ми б не зробили. Але він сказав, що це була дуже невинна розмова, чому б і ні", - пояснив президент США.

Нагадаємо, 25 вересня Білий дім оприлюднив телефонну розмову Трампа із Зеленським, яка відбулася 25 липня. У ній, серед іншого, Трамп говорив Президенту України, що "було б добре", якби той вивчив справу компанії, пов'язаної з сином ексвіцепрезидента США Джо Байдена Хантером Байденом (Burisma, - ред). Стенограма не є дослівною, а була складена на основі записів тих співробітників спецслужб і членів Ради Нацбезпеки США, які були присутні під час розмови.

Палата представників Конгресу США ініціювала процедуру імпічменту Трампа через можливий тиск на Зеленського під час цієї розмови з метою отримання політичної вигоди. Трамп заперечує тиск і перед публікацією заявив, що очікує вибачень від своїх політичних опонентів.

Після оприлюднення тексту розмови Зеленський заявив, що Трамп не погоджував з ним його публікацію. За словами Зеленського, він думав, що американська сторона оприлюднить лише слова свого президента. Він також висловив думку, що телефонні розмови між лідерами країн не повинні публікуватися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram