ГоловнаСвіт

КНДР направила на фінансування військових програм отримані завдяки кібератакам мільярдні прибутки

Хакерів цікавили як звичайна, так і криптовалюта, включаючи біткойни.

КНДР направила на фінансування військових програм отримані завдяки кібератакам мільярдні прибутки
Фото: welivesecurity.com

Хакери з Північної Кореї, які працюють під керівництвом спецслужб, вкрали приблизно 2 мільярди доларів з банківських рахунків та електронних гаманців. Вкрадені гроші направили на фінансування військових програм.

Про це йдеться в ще не оприлюдненому звіті, який підготували незалежні експерти для комітету ООН, що займається санкціями проти Північної Кореї, передає DW.

Звіт, доступ до короткої версії якого отримали декілька західних ЗМІ, повинен бути оприлюднений у вересні цього року і представлений на розгляд Ради безпеки ООН.

Хакерів цікавили як звичайна, так і криптовалюта, включаючи біткойни. Махінації з криптовалютою давали хакерам можливість "одержувати прибуток методами, які важче відстежити і які уряди контролюють менше, ніж традиційний банківський сектор", цитує експертів новинне агентство Reuters.

Таким чином Північна Корея також намагалася обійти санкції, накладені на державу міжнародною спільнотою. Експерти вказують, що перевіряють дані про щонайменше 35 кібератак у 17 державах.

Представники Північної Кореї в ООН доповідь не коментують. Водночас багато дипломатів підтвердили, що доповідь уже надіслали членам комітету ООН, який займається санкціями щодо КНДР.

Північнокорейських хакерів у минулому неодноразово звинувачували в різних кібератаках. Серед них хакерська атака на Голлівудську студію Sony Pictures у 2014-му, кібератака на смартфони посадових осіб Південної Кореї в 2017-му і глобальна кібератака на комп'ютери 150 країн за допомогою програми WannaCry в 2017 році.

Лідер КНДР Кім Чен Ин звинувачення на адресу країни неодноразово відкидав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram