ГоловнаСвіт

Уряд Німеччини схвалив законопроєкт про обов'язкові щеплення проти кору

З березня 2020 року батьків зобов'яжуть надавати дитсадкам і школам довідки про вакцинацію.

Уряд Німеччини схвалив законопроєкт про обов'язкові щеплення проти кору
Фото: vaaju.com

Уряд Німеччини схвалив законопроєкт про обов'язкову вакцинацію проти кору, розроблений міністерством охорони здоров'я.

Відповідне рішення прийнято на засіданні кабінету міністрів країни 17 липня, передає Deutsche Welle.

Документ надійде на розгляд бундестагу і, як очікується, набуде чинності в березні 2020 року. Під час прийому в дитячі садки, приватні ясла, а також у школи батьки муситимуть надати довідку про наявність у дітей щеплення від кору (або про перенесене захворювання і набутий у підсумку імунітет).

Крім того, вакцинація від кору стане обов'язковою для приватних нянь, співробітників дитячих садків, шкіл, медичних установ та інших громадських закладів. Обов'язковими стануть щеплення від кору також для біженців і шукачів притулку, які проживають у гуртожитках.

Нещеплених дітей не прийматимуть у дитсадки. Батькам школярів, які відмовляться від обов'язкової вакцинації, загрожують штрафи в розмірі до 2500 євро.

"Ми хочемо захистити від зараження кором за змогою всіх дітей", - заявив, представляючи законопроєкт, міністр охорони здоров'я Єнс Шпан.

2018 року в Німеччині було зафіксовано 543 випадки, за перші п'ять з половиною місяців року (до середини червня) - вже 429. За даними Інституту імені Роберта Коха (RKI), у 2017 році трохи більше ніж 93% всіх першокласників в Німеччині були двічі щеплені від кору, що є достатнім для набуття довічного імунітету від цього захворювання. Метою є показник 95%, коли досягається колективний імунітет.

Нагадаємо, в Україні з початку року на кір захворіло понад 55 тис. осіб. Від ускладнень хвороби померли 18 осіб.

У травні 2019 року МОЗ скасувало вікові обмеження на безкоштовні щеплення від кору. Раніше безкоштовно вакцинуватися проти кору могли дорослі до 30 років. Тепер вакцинація гарантована всім дорослим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram