ГоловнаСвіт

Bellingcat встановив деталі пересування керівника групи з отруєння Скрипалів

З 2016 по 2018 роки він не менш як п'ять разів їздив до Швейцарії і відвідував штаб-квартиру WADA.

Bellingcat встановив деталі пересування керівника групи з отруєння Скрипалів
"Боширов", "Петров" и предполагаемый "Федотов" одновременно летали в Лондон и могут быть связаны с российскими спецслужбами
Фото: BELLINGCAT, THE INSIDER

Дослідницька група Bellingcat і онлайн-видання The Insider оприлюднили нові деталі пересувань Дениса Сергєєва, якого вважають керівником групи офіцерів військової розвідки, причетних до отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля у Великобританії. 

З 2016 по 2018 роки він не менш як п'ять разів відвідував Швейцарію, йдеться в другій частині розслідування, опублікованого в суботу, 6 липня.

Розслідувачі називають найбільш цікавою другу поїздку Сергєєва, яка відбулася у вересні-жовтні 2017 року. Зокрема, він кілька разів приїжджав до Лозанни, де відвідав район з "безліччю державних лабораторій", заходив в штаб-квартиру Всесвітньої антидопінгової агенції (WADA), а також побував на лекції колишнього американського посла в Швейцарії і Ліхтенштейні Сьюзан Левін.

У листопаді та грудні того ж року Сергєєв перебував в Швейцарії одночасно з передбачуваними отруювачами Скрипалів "Олександром Петровим" (Олександром Мишкіним) і "Русланом Бошіровим" (Анатолієм Чепігою). Під час останньої поїздки в січні 2018 року Сергєєв за два дні 14 разів розмовляв по телефону зі своїм московським куратором, відзначають розслідувачі.

Переміщення керівника ймовірних отруйників Скрипалів "вказують на його явний інтерес до штаб-квартир міжнародних спортивних організацій", підкреслюється в розслідуванні.

До Швейцарії передбачувані співробітники ГРУ могли їздити для того, щоб встановити, яку інформацію Скрипаль передає швейцарським спецслужбам. Автори не виключають, що росіяни вже в той час готували замах на ексагента.

Нагадаємо, в березні 2018 року в британському Солсбері були отруєні колишній подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія. За версією слідства, отрута - нервово-паралітична речовина "Новичок" - була нанесена на дверну ручку будинку Скрипаля. Після тривалого лікування Скрипалі покинули лікарню, а їх нинішнє місце перебування тримається в таємниці.

У червні в місті Еймсбері були госпіталізовані громадяни Великобританії Чарлі Роулі і його цивільна дружина Дон Стерджес. Пізніше було встановлено, що вони були отруєні тією ж речовиною, що і Скрипалі. Через кілька днів Стерджес померла. Російська сторона заперечує причетність до обох інцидентів.

Лондон звинуватив у злочині передбачуваних співробітників Головного управління Генштабу ЗС Росії (колишнього ГРУ), Руслана Бошірова і Олександра Петрова. Слідство вказало, що їх імена можуть бути вигаданими. Пізніше в справі з'явився третій підозрюваний - представник військової розвідки Росії, який прибув до Великобританії з паспортом на ім'я Сергія Федотова.

Дослідницькі групи Bellingcat, The Insider, Conflict Intelligence Team і "Проект" дізналися подробиці з біографії Бошірова, Петрова і Федотова й назвали їх справжні імена - Анатолій Чепіга, Олександр Мишкін і Денис Сергєєв. Пізніше Bellingcat і The Insider повідомили, що Сергєєв може бути причетний до спроби отруєння болгарського бізнесмена Еміліана Гебрева в 2015 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram