ГоловнаСвіт

У Брюсселі заявили про спроби Росії вплинути на вибори в Європарламент

Єврокомісія представила звіт про протидію дезінформації.

У Брюсселі заявили про спроби Росії вплинути на вибори в Європарламент
Фото: Baltnews

На вибори в Європарламент, які відбулися наприкінці травня, намагалися вплинути з Росії за допомогою дезінформації.

Про це йдеться в звіті Європейської комісії, передає Deutsche Welle.

Відзначають, що зібрані докази не дозволяють говорити про "виразну" кампанію дезінформації, за допомогою якої "зовнішні джерела" намагалися втрутитися у вибори. "Однак зібрані факти викривають постійну і безперервну діяльність з дезінформації з боку російських джерел, спрямовану на зменшення явки і вплив на вподобання виборців", - зазначено у звіті.

Ідеться про широкий діапазон тем - від поширення сумнівів у демократичній легітимності Європейського Союзу до використання тем, що викликають розбіжності, наприклад, про міграцію.

Робочій групі з питань стратегічних комунікацій "Схід" удалося за період з початку 2019 року виявити 998 випадків російської дезінформації, порівняно з 434 випадками за аналогічний період у 2018 році.

У звіті Єврокомісії також сказано, що було виявлено втручання також інших зовнішніх гравців, але не уточнено, яких саме.

Крім того, політичні сили всередині Євросоюзу "часто переймали тактику і риторику, яка використовується російськими джерелами для атаки на ЄС і його цінності". Як приклад, у звіті наведено використання пожежі в паризькому соборі Нотр-Дам для демонстрації "нібито занепаду західних і християнських цінностей у ЄС".

Нагадаємо, вибори в Європейський парламент у країнах Євросоюзу почалися 23 травня. У цей день голосування пройшло в Великобританії і Нідерландах. 24 травня голосування провели для жителів Ірландії та Чехії, а 25 травня - Латвії, Мальти та Словаччини. В інших країнах Євросоюзу вибори завершилися 26 травня.

Загалом у виборах 2019 року взяли участь громадяни 28 країн, у тому числі Великобританія, яка ще не погодила процес свого виходу з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram