ГоловнаСвіт

У Казахстані на мітингах, пов'язаних з виборами, затримали 9 журналістів

Зараз проводять перевірки, чи був факт побиття поліцейськими журналістів.

У Казахстані на мітингах, пов'язаних з виборами, затримали 9 журналістів
Фото: EPA/UPG

Під час несанкціонованих мітингів у Нур-Султані і Алмати, пов'язаних з виборами, затримали 9 журналістів. Про це повідомив голова комітету адміністративної поліції МВС Казахстану Максат Байболов, передає Atameken Buisness.

"Щодо питання про затримання журналістів, на сьогодні нам відомо про дев'ять випадків, що сталися 9 і 10 червня в містах Нур-Султані й Алмати, коли під час припинення фактів протиправних дій були затримані в тому числі журналісти", - зазначив Байболов.

Він підкреслив, що під час затримання журналісти не мали якихось розпізнавальних знаків, що вони є представниками ЗМІ: у них не було ніяких мікрофонів і відеокамер, а події вони знімали на телефони.

За його словами, у міру встановлення особи, затриманих журналістів відпустили.

"Жоден із затриманих журналістів до адміністративної або іншої відповідальності не притягувався", - додав він. Байболов також підкреслив, що зараз перевіряють, чи був факт побиття поліцейськими журналістів.

Нагадаємо, 19 березня Нурсултан Назарбаєв, який очолював Казахстан протягом 30 років, заявив про свою відставку. При цьому він залишився на посаді голови Ради безпеки країни, члена Конституційної ради Казахстану і голови владної партії "Нур Отан".

Повноваження глави держави перейшли до голови сенату Казахстану - Касима-Жомарти Токаєва.

9 червня, в день дострокових виборів президента Казахстану, в столиці Нур-Султані і в мегаполісі Алмати пройшли масові мітинги, під час яких затримали близько 500 осіб. Учасники протестів вимагали політичних реформ, закликали бойкотувати вибори. Кількох активістів засудили до штрафів й ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram