ГоловнаСвіт

Президент Румунії просить екстреного втручання ЄС у врегулювання кризи в Молдові

Раніше Євросоюз визнав новий уряд Молдови легітимним.

Президент Румунії просить екстреного втручання ЄС у врегулювання кризи в Молдові
Клаус Йоханнис
Фото: aif.md

Президент Румунії Клаус Йоганніс надіслав голові Європейської Ради Дональду Туску і главі Єврокомісії Жан-Клоду Юнкеру лист, в якому просить екстреного втручання ЄС у врегулювання політичної та конституційної кризи в Молдові.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Румунія як член Європейського Союзу стурбована подіями, що відбуваються в Республіці Молдова. На наш погляд, Республіка Молдова як асоційований партнер ЄС підписала Угоду про асоціацію і про зону вільної та всеосяжної торгівлі, будучи членом Східного партнерства, зіткнулася з глибокою політичною та конституційною кризою, які становлять загрозу для стабільності держави і для всього регіону загалом", - йдеться в листі.

Президент Румунії висловлює сподівання, що Європейський Союз, керуючись своїми зобов'язаннями перед Республікою Молдова, а також за допомогою європейської політики добросусідства та принципами глобальної Стратегії ЄС зробить конкретні кроки і розпочне в екстреному режимі пошук шляхів врегулювання кризи в Молдові, а Румунія висловлює свою готовність підтримати зусилля всіх держав-членів ЄС.

Раніше Євросоюз визнав новий уряд Молдови легітимним і висловив готовність співпрацювати з ним.

Нагадаємо, 7 червня в Молдові закінчився термін для формування коаліції, але президент Ігор Додон не розпустив парламент. Наступного дня партії соціалістів Республіки Молдови і проєвропейський блок ACUM сформували більшість, призначивши нового спікера і уряд на чолі з Майєю Санду.

Третя велика парламентська партія - Демократична партія - звинуватила конкурентів в узурпації влади.

Конституційний суд Молдови оголосив дії парламенту неконституційними, відсторонив Додона і передав його повноваження колишньому прем'єр-міністру Павлу Філіпу.

Філіп одразу розпустив парламент і призначив вибори на 6 вересня.

11 червня президент Молдови скасував указ про розпуск парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram