ГоловнаСвіт

Литва закликає посилити санкції проти РФ через видачу паспортів жителям ОРДЛО

МЗС Литви засуджує рішення Росії про паспортизацію ОРДЛО.

Литва закликає посилити санкції проти РФ через видачу паспортів жителям ОРДЛО
​​Литва призывает ужесточить санкции против РФ
Фото: rus.tvnet.lv

Міністерство закордонних справ Литви засуджує рішення Росії про спрощення видачі російських паспортів жителям окупованого Донбасу і закликає міжнародну спільноту посилити санкції.

Про це йдеться в заяві на сайті Міністерства закордонних справ Литви.

"МЗС рішуче засуджує указ президента РФ Володимира Путіна, що спрощує процедуру надання російського громадянства громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях у Донецьку і Луганську. Литва вважає таке рішення незаконним втручанням у внутрішні справи України, грубим порушенням її суверенітету і територіальної цілісності", - йдеться в повідомленні.

Литва закликає міжнародну спільноту не визнавати незаконно видані документи, а також - ввести санкції проти РФ за постійне порушення суверенітету і територіальної цілісності України.

Нагадаємо, 24 квітня 2019 року Путін підписав указ, що дозволяє жителям окремих районів Донецької та Луганської областей отримати громадянство РФ за спрощеною процедурою. Такий порядок полягає в тому, що жителі ОРДЛО звільняються від необхідності складати обов'язкові іспити і від вимоги про проживання в Росії більш ніж п'ять років.

У зв'язку з цим рішенням Радбез ООН скликає екстрене засідання з приводу України. Воно може відбутися у четвер, 25 квітня.

Чутки про те, що після другого туру виборів в Україні Росія може ввести спрощений порядок надання громадянства для жителів ОРДЛО з'явилися в середині квітня. З досвіду Абхазії і Південної Осетії паспортизація повинна зняти соціальне напруження в окупації - за рахунок можливості вільного виїзду на заробітки в Росію.

За даними МЗС України, незважаючи на війну на Донбасі й окупацію Криму, в Росії перебуває близько 3 млн українських громадян. У грудні в РФ прийняли закон, що спрощує отримання громадянства для українців. У 2018 році РФ надала громадянство понад 83 тис. громадян України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram