ГоловнаСвіт

Німеччина суттєво обмежила права Facebook на збір інформації про користувачів

Соцмережа має місяць на апеляцію.

Німеччина суттєво обмежила права Facebook на збір інформації про користувачів
Фото: EPA/UPG

Антимонопольна служба Німеччини наклала обмеження на збір даних Facebook через те, що соціальна мережа зловживала своїм становищем на ринку і збирала відомості про користувачів без їхньої згоди. Про це заявив голова відомства Андреас Мундт, передає Reuters.

"У майбутньому Facebook більше не зможе примушувати користувачів погоджуватися на практично необмежений збір і привласнення даних, які не стосуються Facebook чи їх акаунтів в соцмережі", - сказав Мундт.

Міністерство юстиції Німеччини привітало рішення антимонопольної служби.

Антимонопольна служба вивчила збір даних соцмережі і прийшла до висновку, що Facebook отримує безліч даних без прямої і добровільної згоди користувачів - наприклад, коли на сторонніх сайтах є кнопка "поділитися", Фейсбук використовує дані про перебування користувача і зіставляє їх з даними всередині соцмережі, а також в Instagram і WhatsApp. Крім того, можливість відстежувати поведінку користувачів он-лайн зберігається і в багатьох додатках, де немає виразних ознак присутності соцмережі.

З огляду на скандали з витоком даних користувачів, Німеччина вимагає, щоб Facebook отримував пряму згоду користувачів на збір цих даних або радикально зупинив збір і аналіз інформації з таких джерел.

Постанова ще юридично не чинна, а Facebook має місяць для апеляції, яку, за словами соцмережі, подадуть.

Нагадаємо, навесні 2018 року набув чинності Загальний регламент про захист даних (General Data Protection Regulation, GDPR), прийнятий Європарламентом у квітні 2016 року. Він посилює і уніфікує захист персональних даних у країнах ЄС, у тому числі надаючи користувачеві можливість контролювати інформацію, яку збирають про нього. Невиконання вимог регламенту передбачає покарання у вигляді великих штрафів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram