ГоловнаСвіт

Папа Франциск допустив своє посередництво для подолання кризи у Венесуелі

Однак попросити про це повинні обидві сторони.

Папа Франциск допустив своє посередництво для подолання кризи у Венесуелі
Папа Римский Франциск
Фото: isra.com

Папа Франциск підтвердив, що отримав листа від президента Венесуели Ніколаса Мадуро з проханням допомогти відновити переговори, щоб покласти край політичній кризі в країні, але виключив будь-яку причетність, якщо лідер опозиції Хуан Гуайдо не попросить про це.

Понтифік заявив, що наразі не читав листа Мадуро, який, за його словами, прийшов до Ватикану через дипломатичну пошту, передає Associated Press.

Розмовляючи з журналістами, які прямували додому з Об'єднаних Арабських Еміратів, він нагадав, що попередні дипломатичні зусилля Ватикану у справі переговорів між Мадуро і опозицією не дали результату. Він наполягав на базовій дипломатичній вимозі - обидві сторони конфлікту повинні попросити про зовнішнє сприяння або посередництво в переговорах.

"Я подивлюся лист, я подивлюся, що можна зробити. Але попередні умови полягають у тому, що обидві сторони просять про це", - сказав він журналістам, не назвавши Гуайдо на ім'я.

Однак, зазначається, опозиція Венесуели на чолі з Гуайдо чітко дала зрозуміти, що будь-яких пропозиціям про діалог повинно передувати узгодження умов відставки Мадуро з посади президента.

Нагадаємо, 23 січня лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели, тому що раніше парламент визнав переобрання чинного президента Ніколаса Мадуро на посаду голови держави неконституційним. США, Канада, багато країн Європи, включно з Україною, визнали повноваження Гуайдо як тимчасового керівника держави. Росія, Білорусь і Китай виступили на підтримку Мадуро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram