ГоловнаСвіт

Великобританія підготувала нові санкції проти РФ через застосування хімічної зброї

У документі, підготовленому МЗС країни, йдеться про обмеження для керівників російських розвідслужб.

Великобританія підготувала нові санкції проти РФ через застосування хімічної зброї
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ Великобританії підготувало план нових санкцій проти Росії через підозру у застосуванні хімічної зброї. Про це йдеться у прес-релізі відомства, поширеному в неділю, 14 жовтня, пише "Німецька хвиля".

Документ можуть підписати на зустрічі глав МЗС країн Євросоюзу 15 жовтня в Люксембурзі, повідомило британське відомство.

"Серед іншого передбачається обмежити в'їзд на територію ЄС і заморозити європейські рахунки керівників російських розвідувальних служб і їх найближчих соратників", - йдеться в повідомленні.

У свою чергу британська газета The Telegraph в ніч проти 14 жовтня повідомила, що санкції будуть спрямовані проти "високопоставлених російських політиків", а також керівництва російських розвідслужб та їх соратників, відповідальних за передбачувану хімічну атаку. Цим особам заборонять в'їзд у ЄС, їхні рахунки заблокують, пише видання.

При цьому нові санкції можуть торкнутися не тільки РФ.

"Мова йде не тільки про Росію і Солсбері, санкції будуть спрямовані проти використання хімічної зброї в усьому світі", - заявив представник МЗС Великобританії.

Глава МЗС Великобританії Джеремі Хант перед засіданням Ради ЄС прийме колег з Польщі, Чехії, Угорщини, Словаччини, Словенії, Болгарії, Хорватії та Румунії у своїй офіційній заміській резиденції Чівнінг-хаус. На зустрічі він подякує їм за підтримку в рамках зусиль щодо припинення використання хімічної зброї в усьому світі.

Хант підкреслив, що протягом багатьох років у світі існувало табу на застосування хімзброї, але після подій у Сирії та Солсбері ця заборона знаходиться під загрозою. Він закликав повторно провести червону межу, яка продемонструє вкрай високу ціну для всіх, хто застосовує "цю жахливе зброю".

Нагадаємо, Сергія та Юлію Скрипаль 4 березня знайшли непритомними на лавці у центрі Солсбері. За даними слідства, отруйну речовину нанесли на ручку дверей у будинку екс-співробітника ГРУ приблизно за добу до отруєння. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що Скрипалі, найімовірніше, були отруєні нервово-паралітичною речовиною під кодовою назвою "Новачок", розробленою в СРСР. Експерти ОЗХО підтвердили висновки Лондона про природу речовини, якою отруїли Скрипалів. У Москві рішуче відкидають всі звинувачення.

Лондон звинувачує в отруєнні Скрипалів можливих співробітників військової розвідки Росії - ГУ Генштабу ВС РФ, більше відомої як ГРУ, Руслана Боширова й Олександра Петрова. Слідство відразу ж вказало, що імена злочинців можуть бути вигаданими. Розслідувальні групи Bellingcat, The Insider, Conflict Intelligence Team і "Проект" дізналися подробиці з біографії Боширова та Петрова і назвали їх справжні імена - Анатолій Чепіга й Олександр Мішкін.

В результаті хімічної атаки в місті Хан-Шейхун у сирійській провінції Ідліб на початку квітня 2017 року загинули понад 80 осіб, в тому числі 30 дітей, і постраждали понад 550 осіб. Вашингтон звинуватив у хімічній атаці режим президента Башара Асада, якого активно підтримує Росія. У відповідь на неї США 7 квітня запустили 59 крилатих ракет "Томагавк" по військовому аеродрому "Аль-Шайрат" на заході Сирії. Дамаск заперечує будь-яку причетність до злочину в Хан-Шейхуні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram