ГоловнаСвіт

Британія готує санкції проти саудівських чиновників через зникнення журналіста

Планується використовувати "закон Магнітського", що дозволяє вводити обмеження проти іноземців, яких влада вважає причетними до порушення прав людини.

Британія готує санкції проти саудівських чиновників через зникнення журналіста
Фото: EPA\UPG

МЗС Великобританії працює над списком представників силових та урядових структур Саудівської Аравії, проти яких можуть ввести санкції через зникнення і можливе вбивство саудівського журналіста The Washington Post Джамаля Хашкаджі. 

Про це повідомляє прес-служба The Independent з посиланням на джерело, близьке до Лондона і Ер-Ріяду.

"Зазначені там особи можуть потрапити під британські санкції в рамках "закону Магнітського", що дозволяє вводити обмеження проти іноземців, яких влада вважає причетними до порушення прав людини. Крім того, Лондон розглядає обмеження щодо торгівлі з Ер-Ріядом або його взаємодії з Євросоюзом", - йдеться у матеріалі.

У МЗС Великобританії повідомили газеті, що їм "нічого додати" до заяви міністра закордонних справ Джеремі Ханта - він заявляв, що у випадку доведення вбивства Хашкаджі на Саудівську Аравію "чекають серйозні наслідки".

Журналіст Джамаль Хашкаджі - публічний критик влади Саудівської Аравії - зник 2 жовтня. Востаннє його бачили, коли він увійшов у саудівське генконсульство в Стамбулі для отримання документа про підтвердження розлучення. Його наречена чекала біля входу, проте він так і не з'явився.

Слідство Туреччини звинуватило Ер-Ріяд у вбивстві Хашкаджі, А США зажадали від Саудівської Аравії інформацію про місцеперебування журналіста. Саудівська влада звинувачення відкинула і заявила, що Хашкаджі самостійно покинув консульство через деякий час після перебування там.

Раніше The Washington Post повідомила, що Туреччина надала США аудіо- та відеоматеріали, які доводять вбивство Хашкаджі в саудівському консульстві. Це, за даними The Independent, підштовхнуло Великобританію до початку роботи над санкціями проти Ер-Ріяда.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram