ГоловнаСвіт

Трамп пообіцяв "жорстко покарати" Саудівську Аравію, якщо вбивство журналіста Washington Post у Стамбулі підтвердиться

Журналіста могли вбити на території саудівського консульства.

Трамп пообіцяв "жорстко покарати" Саудівську Аравію, якщо вбивство журналіста Washington Post у Стамбулі підтвердиться
Фото: cbsnews.com

Президент США Дональд Трамп заявив у інтерв'ю телеканалу CBS, що на Саудівську Аравію чекає "жорстке покарання", якщо підтвердиться, що зниклий безвісти журналіст Джамаль Хашоггі був убитий у будівлі саудівського консульства в Стамбулі.

Про це пише "Голос Америки".

"Ми збираємося розслідувати все ґрунтовно, і [на них чекає] жорстке покарання", - сказав Трамп у бесіді з репортером Леслі Стал.  

Водночас він уточнив, що не хотів би блокувати постачання озброєння до Саудівської Аравії, оскільки це може завдати шкоди американському ринку праці.

Відповідаючи на запитання про те, чи давав спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман особисте розпорядження щодо вбивства Хашоггі, Трамп сказав, що "це ще наразі нікому невідомо, але ми, ймовірно, зможемо це з'ясувати". Президент додав, якщо вбивство журналіста справді сталося за наказом саудівської влади, Вашингтон буде "дуже засмучений і роздосадуваний".

"Я не хочу втрачати таке замовлення, - заявив Трамп, згадавши компанії Boeing, Lockheed і Raytheon. - І знаєте що, є інші способи покарання", - додав президент, не уточнивши, що саме він мав на увазі.

Хашоггі, який утік із Саудівської Аравії та мав посвідку на проживання в США, де писав критичні статті про свою країну для газети The Washington Post, пропав 2 жовтня після того, як увійшов до саудівського консульства в Стамбулі. Він планував отримати документ про розлучення для того, щоб укласти новий шлюб.

За даними телеканалу CNN, Хашоггі записав момент свого вбивства на "розумний годинник" Apple Watch. Хашоггі ввімкнув диктофон, вбудований у годинник, у той момент, коли він увійшов до будівлі саудівського консульства в Стамбулі 2 жовтня.

Інформація передавалася з годинника в хмарне сховище iCloud і на стільниковий телефон, який журналіст залишив у своєї нареченої перед тим, як увійти до консульства. Його наречена, громадянка Туреччини Хатідже Дженгіз заявила, що вона стояла біля будівлі консульства, чекаючи на вихід свого нареченого, проте так його і не дочекалася.

У матеріалі газети говориться, що на годинник записалися не тільки допит Хашоггі і подальші тортури, а також сам момент його вбивства.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram