ГоловнаСвіт

Саудівський принц спрогнозував вихід Росії з ринку нафтопродуктів

Попит на чорне золото зростатиме до 2030 року "більше ніж на один відсоток".

Саудівський принц спрогнозував вихід Росії з ринку нафтопродуктів
Мухаммад ибн Салман
Фото: EPA/UPG

Росія може серйозно скоротити нафтовидобуток або навіть зовсім зникнути з ринку вуглеводнів "через дев'ятнадцять років". Упевненість у цьому висловив перший заступник прем'єр-міністра Саудівської Аравії, принц-наступник Мухаммед бен Салман Аль Сауд. Повну стенограму інтерв'ю з ним Bloomberg виклало в п'ятницю, 5 жовтня, передає Німецька хвиля.

Аль Сауд спрогнозував, що попит на чорне золото зростатиме до 2030 року "більше ніж на один відсоток", "від 1 до 1,5 відсотка, а, можливо, і більше". Це супроводжуватиметься відходом з ринку цілого ряду виробників, включаючи Росію і Китай, вважає заступник прем'єра.

"Ми вважаємо, наприклад, що Китай різко скоротить видобуток або навіть зникне" як постачальник "через п'ять років", переконаний принц-спадкоємець.

На тлі попиту, що зростає, і відтоку з ринку низки інших гравців "Саудівська Аравія має в майбутньому наростити обсяги постачань", прогнозує він, додавши, що не бачить загрози у зв'язку з усе більшими обсягами випуску електромобілів.

"Сьогодні ніхто не говорить про літаки, що літають на електриці, чи судна, що пересуваються в морі за допомогою електрики", - додав співрозмовник агентства.

Незважаючи на плани і далі продовжувати нафтовидобуток Ер-Ріяд ще 2016 року проголосив мету: подолати до 2030 року нафтову залежність.

У березні цього року принц Салман зробив важливий крок на цьому напрямі, підписавши в Нью-Йорку з японським мільярдером, засновником і главою технологічного холдингу Softbank Group Масаєсі Соном угоду про наміри, що передбачає поетапне спорудження в Саудівській Аравії сонячних електростанцій сумарною потужністю приблизно на 200 гігават. Ці обсяги вироблення порівнянні з показниками виробництва 200 енергоблоків атомних електростанцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram