ГоловнаСвіт

Китайська космічна станція згоріла над Тихим океаном

8-тонна "Тяньгун-1" падала неконтрольовано.

Китайська космічна станція згоріла над Тихим океаном
Фото: cmse.gov.cn

О 08:15 за пекінським часом (03:15 за Києвом) китайська орбітальна станція "Тяньгун-1" увійшла у щільні шари атмосфери над центральними і південними районами Тихого океану.

Значна частина уламків станції згоріла в атмосфері, повідомляє Китайське національне космічне агентство.

Раніше Китай попередив Управління ООН з питань космічного простору, що "Тяньгун-1" повинна зійти з орбіти між 31 березня і 4 квітня, причому падіння буде неконтрольованим.

Місію станції було завершено 16 березня 2016 року. Після цього Китай не коригував орбіту станції, вага якого становила близько 8 т.

"Тяньгун-1" ("Небесний палац-1") була запущена 2011 року, з того моменту Китай приєднався до клубу космічних держав, які змогли запустити власну пілотовану космічну станцію. До нього це робили СРСР і США. Станцію двічі відвідували експедиції китайських космонавтів, у 2016 році на зміну їй була запущена нова орбітальна станція "Тяньгун-2".

Найбільшим штучним космічним об'єктом, який до цього падав на Землю, була радянська і російська космічна станція "Мир". Її маса становила близько 120 т. На орбіті "Мир" перебував з лютого 1986 по березень 2001 року. 23 березня 2001 станція була зведена з орбіти і затоплена в Тихому океані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram