ГоловнаСвіт

Єврокомісар готує позов проти 5 європейських країн через забруднене повітря

Щоб уникнути штрафів у разі задоволення позову, країнам доведеться заборонити в'їзд дизельних машин в центр міст.

Єврокомісар готує позов проти 5 європейських країн через забруднене повітря
Фото: Надано автором

Комісар ЄС з питань екології Кармену Велла має намір поскаржитися на погану якість повітря в низці країн співтовариства в Європейський суд у Люксембурзі. Про це повідомляє “Немецкая волна”, посилаючись на статтю в газеті Welt am Sonntag за 1 квітня.

Єврокомісар готує позов проти країн, в яких зафіксовано перевищення встановленої в Євросоюзі норми окисів азоту та дрібнодисперсного пилу, які потрапляють в повітря разом з вихлопними газами.

Під критику єврокомісара через низьку якість повітря потрапили, зокрема, Німеччина, Франція, Великобританія, Італія і Іспанія.

У подібного позову, проект якого є у розпорядженні видання, висока ймовірність успішного розгляду. У разі його задоволення державам загрожують високі штрафи. Щоб уникнути їх, для поліпшення якості повітря можуть знадобитися радикальні заходи. Наприклад, заборона на рух дизельних автомобілів в центрі міст. Однак таке право в деяких країнах має тільки місцева влада.

Раніше екологічна організація Deutsche Umwelthilfe (DUH) подала до судів кількох міст Німеччини позови з вимогою заборонити пересування дизельних автомобілів. У липні 2017 року адміністративний суд Штутгарта задовольнив позов DUH, дозволивши владі міста при необхідності забороняти проїзд старих дизельних автомобілів. У свою чергу адміністративний суд Дюссельдорфа в січні 2018 року відхилив подібний позов.

Нагадаємо, раніше в австралійському Мельбурні мали намір заборонити одноразовий пластик і повітряні кульки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram