ГоловнаСвіт

У Білорусі масово затримують активістів, які збиралися відзначати День волі

Міліція у різних містах затримує людей, які їдуть на мітинг у Мінськ.

У Білорусі масово затримують активістів, які збиралися відзначати День волі
Задержание активистов в Беларуси в День воли
Фото: http://spring96.org

У Білорусі почалися масові затримання громадських активістів, які збиралися на святкування так званого Дня волі, приуроченого до 100-річчя Білоруської народної республіки, яке припадає на 25 березня. Про це повідомляє правозахисна організація "Вясна".

Вранці 25 березня співробітники міліції в різних містах затримували тих, хто вирушає до Мінська на святковий мітинг.

"На виїзді з Бобруйська щойно затримали 5 членів БСДП (Білоруська соціал-демократична партія, - ред.) разом з членом ЦК Юрієм Гриневицьким. Всі вони прямували до Мінська на дозволений владою концерт. Зараз їхню машину супроводжують у відділ міліції. Звинувачують у якомусь злочині", - повідомляє у Facebook Ігор Борисов.

Відомо також про затриманих активістів у Березі, Бресті, Барановичах, Слуцьку, Вілейці, Орші.

У Мінську затримано понад 30 людей, які прийшли на площу Якуба Коласа, де частина опозиції на чолі з Миколою Статкевичем збиралися починати святкову ходу.

На честь сторіччя Білоруської народної республіки масові акції заплановані у більш ніж десяти містах і селах. Місцева влада дала дозвіл на проведення таких заходів у майже всіх містах.

Серед іншого білоруські правозахисники відзначають, що Державтоінспекція Білорусі запланувала на 25 березня проведення спеціальної операції "Фільтр", мету якої не повідомляють.

"Існує ймовірність, що так влада намагається зупинити автотранспорт, на якому багато регіональних активістів добираються до Мінська", - пише "Вясна".

Зазначимо, День Волі - неофіційне національне білоруське свято, річниця виникнення першої національної білоруської держави - Білоруської Народної Республіки (25 березня 1918 року).

З початку 1990-х років у Мінську та інших містах Білорусі проводять політичні акції і мітинги, присвячені цій даті. Ці масові акції неодноразово насильницькими методами зупиняла міліція, а активістів, які брали в них участь, - заарештовували.

Нагадаємо, раніше трьох авторів російського видання "Регнум" в Білорусі судили за "розпалювання ворожнечі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram