ГоловнаСвіт

МЗС Польщі: закон про Інститут нацпам'яті не становить загрози для українців

"Він спрямований тільки на освітлення темних сторінок історії УПА".

МЗС Польщі: закон про Інститут нацпам'яті не становить загрози для українців
Фото: poland-ukraine.com.ua

Героїзація Україною людей, яких Польща вважає злочинцями, призводить до випадків національної ворожнечі і продовжує отруювати українсько-польські відносини.

Про це заявив в інтерв'ю "Європейській правді" заступник голови МЗС Польщі Бартош Ціхоцький.

Як приклад дипломат навів історію польської медсестри, яка розірвала документ українки, побачивши, що вона прописана на вулиці Степана Бандери.

"Це прикрий випадок, але я хотів би заступитися: ми не знаємо сімейної історії цієї людини, можливо, її родичі були вбиті послідовниками Бандери. Звичайно, і українська дівчина ні в чому не винна - хіба мало хто на якій вулиці прописаний? Але це показує, що героїзація Україною людей, яких ми вважаємо злочинцями, продовжує отруювати наші стосунки", - зазначив дипломат.

Разом із тим він запевнив, що Польща не претендує вирішувати, "чиїми іменами будуть названі вулиці українських міст".

Ціхоцький також підкреслив, що польський закон про Інститут національної пам'яті не становить загрози для українських громадян у Польщі.

"Він спрямований тільки на освітлення темних сторінок історії УПА. Зрештою, в Україні діє закон про заборону критики героїзації УПА. Він лякає поляків, які їздять в Україну, і обмежує свободу наукових досліджень на тему злочинних сторінок історії УПА", - сказав дипломат.

Нагадаємо, раніше польські націоналісти спалили портрети Бандери та Шухевича біля українського посольства у Варшаві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram