ГоловнаСвіт

Поліція Лондона: соратника Березовського вбили

Смерть Глушкова настала від "здавлювання шиї".

Поліція Лондона: соратника Березовського вбили
Николай Глушков
Фото: facebook.com/Damiankudriavtsev

Поліція Лондона дійшла висновку, що смерть колишнього бізнес-партнера Бориса Березовського Миколи Глушкова була насильницькою, і розслідує її як вбивство, повідомляє "Бі-бі-сі".

68-річного бізнесмена виявлено мертвим 12 березня в своїй квартирі на південному заході Лондона.

Смерть Глушкова настала від "здавлювання шиї", йдеться в заяві поліції Лондона.

"На цьому етапі ніщо не вказує на будь-який зв'язок із замахами на вбивство в Солсбері, і немає ніяких доказів отруєння [Глушкова]", - відзначили в поліції.

Розтин тіла проведено 15 березня, і в п'ятницю стали відомі його результати.

В офіційній заяві поліції повідомляється, що слідство не поспішає з висновками і закликає повідомляти про будь-які відомості, які можуть пролити світло на цю справу. Найбільший інтерес для поліції представляють ті, хто бачив або чув що-небудь підозріле біля будинку загиблого в період між 11 і 12 березня.

На початку 1990-х років Глушков був заступником гендиректора створеної Березовським компанії "ЛогоВАЗ", а в 1996 зайняв пост заступника директора "Аерофлоту".

Через чотири роки Глушкова заарештували. Після суду, що засудив його до вже відбутих трьох років і трьох місяців позбавлення волі, він виїхав до Великобританії, де в 2010 році отримав політичний притулок.

У минулому році Савеловський суд Москви розглядав нову справу проти Глушкова і визнав його винним в розкраданні 123 млн доларів біля "Аерофлоту". Глушкова заочно засудили до восьми років колонії.

За версією слідства, в 1995 році Глушков домовився з Березовським про розкрадання грошей біля "Аерофлоту". Березовський домігся, щоб Євген Шапошніков, який очолював тоді авіакомпанію, призначив Глушкова і Олександра Красненкера своїми заступниками, а для виведення коштів була створена швейцарська компанія Forus, йшлося в матеріалах справи.

У 1996 році Глушков переконав Шапошнікова в тому, щоб виплати за польоти над територією Росії зарубіжні авіакомпанії направляли не в "Аерофлот", а в групу компаній Forus і при цьому приховав, що він сам, а також Березовський, є її засновниками, йшлося у вироку .

З листопада 1996 по вересень 1999 на рахунки Forus надійшло 400 млн доларів, з яких 123 млн доларів, за оцінками слідства, було викрадено.

Нагадаємо, в англійському місті Солсбері на південному заході Англії 4 березня був отруєний колишній співробітник ГРУ Сергій Скрипаль, раніше засуджений в Росії за державну зраду, і його дочка Юлія. Вони залишаються в критичному стані. Британська влада дійшла висновку, що Скрипаль і його дочка були отруєні речовиною нервово-паралітичної дії класу "Новичок", і звинуватили в цьому Росію. Російська влада заперечує наявність у них такої отруйної речовини і будь-яку причетність до цієї справи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram