ГоловнаСвіт

Меркель учетверте обрана канцлером Німеччини

На цьому завершився найдовший в історії ФРН процес формування нового уряду.

Меркель учетверте обрана канцлером Німеччини
Меркель в четвертый раз избрана канцлером Германии, 14 марта, 2018
Фото: EPA/UPG

У середу, 14 березня, Ангела Меркель була обрана парламентом Німеччини на посаду федерального канцлера на четвертий термін.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Кандидатуру Меркель підтримали 364 депутати бундестагу. Проти проголосували 315 парламентаріїв, ще 9 осіб утрималися.

Сьогодні Меркель отримає з рук федерального президента Франка-Вальтера Штайнмайєра грамоту про призначення на посаду канцлера. Потім голова нового уряду складе присягу перед депутатами бундестагу і членами бундесрату. Опісля грамоти про призначення від президента отримають члени кабінету міністрів, які потім також складуть присягу.

У другій половині дня в середу відбудеться перше засідання уряду.

На цьому найдовший в історії ФРН процес формування нового уряду, який тривав 171 день, завершиться. До кабінету міністрів увійшли представники Християнсько-демократичного союзу (ХДС), Християнсько-соціального союзу (ХСС) і Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН).

Нагадаємо, вибори в Бундестаг проводили 24 вересня 2017 року. За їх підсумками блок ХДС/ХСС отримав 33% голосів, СДПН - 20,5%, Ліва партія - 9,2%, "Союз-90/Зелені" - 8,9%, Вільна демократична партія (ВДП) - 10,7 %, правопопулістська "Альтернатива для Німеччини" (АДН) - 12,6%.

Оскільки ні одна з партій не набрала урядової більшості, переможці виборів - консерватори з ХДС/ХСС - змушені були почати консультації про формування коаліції з іншими партіями.

Перша спроба домовитися з лібералами з ВДП і "зеленими" завершилася провалом наприкінці 2017 року. І тільки 12 березня 2018 року після напружених переговорів між ХДС/ХСС і СДПН була підписана коаліційна угода і було сформовано новий уряд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram