ГоловнаСвіт

Тіллерсон пообіцяв "повернутися до питання Криму"

За словами держсекретаря, США зараз сфокусовані на ситуації на Донбасі.

Тіллерсон пообіцяв "повернутися до питання Криму"
Рекс Тиллерсон
Фото: president.gov.ua

Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що США повернуться до "питання Криму". 

Розшифровку його виступу опубліковано на сайті Держдепартаменту.

"Ми повернемося до питання Криму. Я знаю, що президент Путін чітко дав зрозуміти, що це не буде обговорюватися за столом переговорів. У якийсь момент буде. Але сьогодні ми хочемо зупинити насильство на сході України, подивимося, чи вдасться нам це", - заявив держсекретар.

За його словами, "коли ви вторгаєтеся в іншу країну і забираєте її територію, ми не можемо і з цим не можна миритися". "Це і є підставою для дуже суворого режиму санкції, який США і Європа ввели проти Росії в результаті вторгнення, і цей режим не зміниться доти, доки вторгнення Росії в Україну не припиниться і Україні не повернуть її територіальну цілісність".

Тіллерсон також наголосив, що зараз США сфокусовані на ситуації зі Східною Україною, тому що насильство там триває. При цьому він зазначив, що число загиблих у цьому році порівняно з 2016-м зросло, кількість порушень режиму припинення вогню збільшилася на 60%, і "необхідно знизити насильство на сході України". "Тому наш пріоритет - припинити насильство, припинити вбивства на сході України, і ми працюємо з Росією над тим, щоб дійти до якоїсь угоди за мандатом миротворчої сили ООН, яка покладе край цьому насильству".

Разом з тим, за словами держсекретаря, США зацікавлені у співпраці з Росією в таких сферах, як боротьба з тероризмом. При цьому він наголосив, що в США знають, що їм доведеться продовжувати "мати справу з російською гібридної війною". "Ми відчули її на наших виборах, а тепер у нас є звіти багатьох європейських країн, що і вони бачать такі самі ефекти [російського втручання]. Я не розумію, чому Росія думає, що в її інтересах втручатися у вільні та чесні вибори в інших країнах. Чого вони сподіваються досягти? .. Але ми чітко дали зрозуміти, що бачимо це, це повинно припинитися. Це також стоїть на шляху нормалізації відносин", - зазначив Тіллерсон.

Крим було анексовано Росією в березні 2014 року. Цьому на півострові передувало вторгнення російських військ і референдум "під дулами". Київ і країни Заходу не визнали голосування легітимним, щодо Росії було введено санкції. Спочатку обмеження були спрямовані проти індивідуальних фізичних і юридичних осіб, проте пізніше заходи розширили і вони торкнулися цілих секторів російської економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram