ГоловнаСвіт

Угорські пряники і батоги для Сербії

Венеціанська комісія дала свою оцінку українському Закону про мови, де не побачила утисків прав угорськомовного населення. Навіть навпаки - підтвердила прагнення Києва навчити угорську меншину державної мови. Але навіть після цього нелегке завдання пошуку компромісу у двосторонніх відносинах між Україною і Угорщиною нікуди не зникло, Будапешт продовжує вимагати поступок від Києва. І це незважаючи на те, що політика Будапешта до зарубіжних угорців приблизно однакова в усіх країнах, де присутня їхня діаспора. Проте надмірна турбота про своїх ніде не викликає таких непорозумінь, як в Україні.

Фото: Council of Europe

У Сербії етнічні угорці становлять найчисельнішу національну меншину. На 7 мільйонів населення тут проживає 250 000 представників цієї національності. У сербському автономному краї Воєводина у восьми школах навчальний процес повністю відбувається угорською, а в шістдесяти восьми – угорською та державною. Так само як і на українському Закарпатті, в окремих поселеннях Воєводини є місця, де ви не почуєте сербської, угорською до вас звертатимуться і на заправках та магазинах у прикордонній зоні.

Чому це не заважає сербській владі?

По-перше: нацменшини в Сербії мають широкі права, які захищені законом, а на їх цілковите дотримання Белград зобов’язався, ще й підписавши Угоду про асоціацію з ЄС. Окрім того, для Сербії, яка пережила міжнаціональні конфлікти з етнічними чистками, будь-які утиски нацменшин були б серйозним ударом по і без того не найкращій репутації. 

Так, у статуті столиці автономного краю Воєводина, місті Новий Сад, йдеться, що поряд із державною офіційними мовами тут є угорська, словацька і русинська, таблички на держустановах та органах місцевого самоврядування тут продубльовано цими мовами.

Багатомовна табличка на мерії міста Новий Сад 4 офіційними мовами міста: сербською, угорською, словацькою і
паннонсько-русинською.
Фото: wikipedia.org
Багатомовна табличка на мерії міста Новий Сад 4 офіційними мовами міста: сербською, угорською, словацькою і паннонсько-русинською.

Для участі нацменшин у політичному житті країни Скупщина скасувала прохідний бар’єр для їхніх партій. Союз угорців Воєводини - найвпливовіша із діаспорних політсил, у цьому скликанні вона є частиною владної коаліції, а її представники займають посади держсекретарів у чотирьох міністерствах: освіти, охорони здоров’я, сільського господарства і міністерстві будівництва.    

Ти - мені, я - тобі

Напередодні президентських виборів у Сербії цього року лідер Союзу угорців Воєводини Іштван Пастор зустрічався з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном, який вітав намір сербських угорців підтримати кандидатуру Александара Вучича. У квітні 2018-го – вибори в Угорщині, а кого підтримають сербські угорці - здогадатися неважко. До речі, подвійне громадянство в Сербії легальне, а влада не має нічого проти масової видачі угорських паспортів.

 Дружні зв’язки Сербії та Угорщини цементуються великими фінансовими вливаннями. Так, уряд Угорщини 2015 року виділив для сербських угорців 160 мільйонів євро грошової допомоги – цифра, яка вдвічі перевищує річний бюджет всієї Воєводини. Гроші передбачено на допомогу фермерам і підприємцям з угорськими паспортами, тобто своєму електорату.    

Віктор Орбан й Іштван Пастор (ліворуч)
Фото: mandiner.hu
Віктор Орбан й Іштван Пастор (ліворуч)

Сербська влада в «лагідній мадяризації» не бачить загрози. Хоча у Воєводині давно існують сепаратистські настрої, а сам край є колишньою територією Австро-Угорської імперії, угорська нацменшина є переважно лояльною до центральної влади й ідею відокремлення ніколи відкрито не підтримувала. А Будапешт не мав територіальних претензій до Сербії.

Жертви заради ЄС

Єдиним серйозним випробуванням для сербсько-угорської дружби була мігрантська криза, коли по так званому «балканському маршруту» тисячі біженців з Близького Сходу через Сербію намагалися потрапити в Угорщину, а звідти - до розвинених країн ЄС. Тоді Віктор Орбан розпорядився звести вздовж кордону стіну, по якій пустили струм. 

Опинившись сам на сам із глобальною проблемою біженців, та ще й за парканом, Сербія назвала такий жест недружнім. Однак згадавши, що Угорщина - чи не єдиний її приятель у ЄС, сваритися із Будапештом передумала. Белград прийняв мігрантський удар на себе, а Угорщина тепер лобіює інтереси сусідки в Євросоюзі. Нещодавно на зустрічі з міністрами закордонних справ «Вишеградської четвірки» за участю урядовців з інших країн ЄС глава зовнішньополітичного відомства Угорщини Петер Сійярто запевнив, що докладе максимум зусиль для просування Сербії на шляху до ЄС, і навіть заявив про безпекові й політичні ризики, якщо розширення Європейського Союзу гальмуватиметься.

​Ірина Джамич​Ірина Джамич, Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram